zimski gastro kutak

Ajvar 'za prste polizati': Nakon ovog recepta, nećete htjeti čuti ni za jedan drugi

Auto & Dom26.10.17, 18:23h

Ajvar 'za prste polizati': Nakon ovog recepta, nećete htjeti čuti ni za jedan drugi
Gotovi ajvar se sprema u staklenke s poklopcima na navoj, a staklenke trebaju biti dobro oprane i sterilizirane te suhe

 

Ajvar je dio zimnice bez kojeg rijetko prolazi bilo kakvo pripremanje zimnice. Ajvar se priprema u brojnim varijantama, a baš zbog varijacije u omjeru sastojaka koji nisu strogo određeni, ova zimnica je posebna. Prilikom izrade ajvara kuhar mora biti strpljiv i uložiti puno truda da bi mu se ajvar na kraju isplatio.

 

Sastojci koji će vam biti potrebni za izradu ajvara su 3,5 kg patlidžana, 3 žlice alkoholnog octa, 2 dcl suncokretovog ulja, 15 kg crvene paprike, 4 ljuta feferona, 2 glavice češnjaka i sol po ukusu, piše savjetnica.com.

 

Paprike je prije pripreme potrebno dobro oprati i osušiti te ih zatim peći na 225 stupnjeva u pećnici na velikom limu sve dok kožica ne porumeni i dok se ne počne odvajati od paprike.Kada su paprike pečene potrebno ih je izvaditi iz pećnice i pokriti čistom krpom kako bi se kasnije kožica lakše odvojila. Najbolje je paprike ostaviti pokrivene oko pola sata sve dok se ne ohlade, pa ih zatim oguliti i očistiti od peteljki i sjemenki.

 

Za to vrijeme se stavljaju peći patlidžani na istoj temperaturi kao i paprike, a peku se oko pola sata i kada se ohlade oguli im se koža pa ih se samelje s paprikama u blenderu.Zatim se u velikoj posudi zagrije ulje i doda mu se smjesa patlidžana i paprike. Smjesa se kuha oko 3 sata na umjerenoj vatri uz stalno miješanje sve dok ajvar ne dobije željenu gustoću. Na samom kraju se dodaju začini po želji.

 

Gotovi ajvar se sprema u staklenke s poklopcima na navoj, a staklenke trebaju biti dobro oprane i sterilizirane te suhe. U vruće sterilizirane staklenke se sprema ajvar i na vrhu se oko 1 cm ostavlja prazan prostor.

 

U posebnoj posudi se zatim ugrije još malo ulja i svaku staklenku se prelije vrućim uljem samo da se prekrije ajvar i da nema dotoka zraka u smjesu. Poklopcima se staklenke zatvore i zamotaju u stolnjak te se stave u kartonsku kutiju i ostave da se postupno hlade. Nakon 24 sata ajvar se može spremiti na tamno i hladno mjesto.

 

Gotovi ajvar se može koristiti kao dodatak pečenom mesu, jelima s roštilja, kao namaz na kruhu, dodatak kobasicama i drugim varivima i umacima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook