Raskol u najvećoj partiji u Bošnjaka

SDA Novi Grad Sarajevo traži smjenu premijera Konakovića: 'On je guja u njedrima...'

Front26.10.17, 12:23h

SDA Novi Grad Sarajevo traži smjenu premijera Konakovića: 'On je guja u njedrima...'
Premijer Konaković kao ni sam vrh SDA još se nisu očitovali o zahtjevu Izvršnog odbora te partije iz najmnogoljudnije općine u Bosni i Hercegovini

 

Izvršni odbor SDA Novi Grad Sarajevo zatražio je da Kantonalni odbor te partije uskrati podršku kantonalnom premijeru Elmedinu Konakoviću, zbog, kako navode u obrazloženju „kršenja zaključaka i odluka Kantonalnog odbora SDA i političke štete koju je proizveo u svim oblastima djelovanja“.

 

„Iz njemu poznatih razloga, a vjerojatno u namjeri da izgradi sopstveni lik i političku figuru, derogirajući Stranku demokratske akcije, a upućujući javno mnijenje na žrtvu koju, navodno, on lično podnosi u borbi protiv „SDA partokratije“, ovim Elmedin Konaković nanosi nemjerljivu štetu SDA u kojoj je i sam funkcioner (potpredsjednik KO SDA Sarajevo)“. Zaključak je dostavljen Kantonalnom izvršnom odboru SDA kao i Predsjedništvu i predsjedniku ove stranke Bakiru Izetbegoviću

 

Dokument je objavljen kasno u srijedu na portalu Klix. Isti dokument dostavljen je i na redakciju Patrije. Premijer Konaković kao ni sam vrh SDA još se nisu očitovali o zahtjevu Izvršnog odbora te partije iz najmnogoljudnije općine u Bosni i Hercegovini. 

 

„Najporaznija je činjenica da je u Skupštini KS uspostavio neformalnu ali matematičku većinu ne rezultatima rada Vlade nego šurovanjem sa svojim bivšim skupštinskim kolegama koristeći pri tome poziciju premijera da zadovoljava njihove različite interese. Na taj način je Konaković obezvrijedio klub zastupnika SDA u Skupštini a u tome ima svesrdnu podršku provjerenih neprijatelja SDA poput Peđe Kojovića, Mirsada Pindže, Semira Halilovića i drugih čije kadrove Konaković postavlja i zapošljava, nazivajući ih "ekspertima“", navodi se u zaključku Općinskog Izvršnog odbora SDA Novi Grad Sarajevo.

 

Iz tog Izvršnog odbora tvrde da je Konaković zbog lične sujete i netrpeljivosti prema direktoru ViK-a Neziru Hadžiću ugrozio život svih stanovnika KS.

 

Općinski odbor na kraju svog zaključka trži od Predsjedništva SDA da spriječi dalje urušavanje stranke u Kantonu Sarajevu, za šta odgovornim smatraju upravo Konakovića.

 

„Ovakav premijer za SDA je guja u njedrima koja će skupo koštati sve, prije svega građane KS a zatim i SDA koja ga je kandidirala na ovu poziciju“, navodi se, između ostalog, u zaključku stranke.

 

sda-novi-grad-smjena-konakovica-1

 

sda-novi-grad-smjena-konakovica-2

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook