Zdenko Duka/ Pogled iz Hrvatske

BiH je zemlja anegdota. Ne samo o Muji i Hasi, nego i o Karadžiću, Bobanu, Aliji, Slobi, Franji...


25.10.17, 12:03h

 

Izvor: Novi list

 

Bosna i Hercegovina je zemlja anegdota. Ne samo o Muji i Hasi, nego i o drugima, o Karadžiću, o Bobanu, a onda i o Aliji, Slobi i o Franji. Svakakvih je tu anegdota, bisera i razgovora bilo, a konačni je rezultat bio oko 200 tisuća mrtvih.

 

Teško će se netko sjetiti izjave među europskim državnicima i političarima slične onoj kakvu je prije nekoliko dana izrekao Bakir Izetbegović prilikom obilježavanja 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića. Otkrio je građanima BiH i nama drugima da je Bakirov babo na samrti ostavio BiH u amanet Recepu Erdoganu! Kao ponegdje u srednjem vijeku i u ranijoj i srednjoj fazi europskog feudalizma.

 

„Erdogan je bio jedna od posljednjih osoba s kojom je Alija razgovarao prije smrti. Alija je u Erdoganu  prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet“, kazao je Bakir Izetbegović.

 

Alija je bio blizak s Erdoganom a budući da nitko od nas nije bio u konačnoj, predsmrtnoj situaciji teško je suditi o tome što bilo tko u takvom času želi i može bilo kome ostaviti u amanet. Alija je bio prvi predsjednik samostalne BiH i bio je vrlo uvjereni islamski aktivist koji je u Jugoslaviji robijao zbog islamističkih stavova.

 

Alija je bio blizak s Erdoganom a budući da nitko od nas nije bio u konačnoj, predsmrtnoj situaciji teško je suditi o tome što bilo tko u takvom času želi i može bilo kome ostaviti u amanet

 

Lako je razumjeti Aliju u tom smrtnom času, ali kad njegov sin Bakir tu anegdotu iz čista mira javno iznese, onako bez da ga itko išta pita, onda on šalje poruku o tome kakvu državu BiH on zamišlja. Valjda što je više moguće unitarnu zemlju, jedinu u Europi s dominacijom islamske vjeroispovijesti.

 

Milorad Dodik je odmah poludio na tu izjavu ali ona jako dobro ide na njegov mlin. Nije on jednom rekao kako će doći dan kad će se Republika Srpska spojiti sa Srbijom.

 

„Evo, postoji jedna sjajna ideja o kojoj smo nedavno mogli čitati, a to je da se Republika Srpska izdvoji i napravi zajednicu sa Srbijom i to zajedno s četiri općine na Kosovu. Uz to ide i vraćanje dominantno srpskog predznaka Crnoj Gori. To sve bi nam dalo dugoročno rješenje za stabilnost Balkana“, rekao je Dodik uoči ovogodišnje proslave Dana Republike Srpske. On već dugo prijeti s referendumom o odcjepljenju a ne dolazi u obzir ni približavanje BiH NATO-u jer će Republika Srpska pratiti Srbiju, kad je o NATO-u riječ.

 

U televizijskom dokumentarcu „Hrvatski premijeri osobno“ prije nekoliko dana, u kojem je bila riječ o Hrvoju Šariniću i Zlatku Mateši, o radu u uredu predsjednika RH Franje Tuđmana govorila je i Vesna Škare Ožbolt. Nedavno preminuli Šarinić objavio je knjigu „Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićem“ a sa srbijanskim liderom se našao 13 puta.

 

Milorad Dodik je odmah poludio na tu izjavu ali ona jako dobro ide na njegov mlin. Nije on jednom rekao kako će doći dan kad će se Republika Srpska spojiti sa Srbijom

 

„Tuđman je razgovore s Miloševićem vodio sa izaslanstvom, a onaj dio gdje su hodali u parku sami - od toga se napravio pravi spektakl. Često puta sam ga znala pitati: „Dobro, je li bilo uopće nekakvog dogovora? On je rekao: Ma kakvog dogovora. Pa da smo se mi dogovorili podijeliti Bosnu, pa je li bi bilo rata?“, komentirala je razgovore Tuđmana i Miloševića Vesna Škare Ožbolt.

 

No, sigurni smo da bi bilo rata i da su se Tuđman i Milošević dogovorili da podijele BiH. Bošnjaka kojih je u BiH najviše ne bi se složili s tom nevjerojatnom imperijalnom političkom megalomanijom da se njihova zemlja podijeli između dva bratska susjeda.

 

No, sigurni smo da bi bilo rata i da su se Tuđman i Milošević dogovorili da podijele BiH

 

Eto, to su tri propale, promašene istine o stabilnosti BiH i Balkana. Pomalo bolesno historicističke i valjda neostvarive. Jedna da o toj stabilnosti brinu Turska i Recep Erdogan, druga da se Balkanom protegne velika Srbija i treća da Hrvatska i Srbija podijele BiH.

 

(Novi list, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook