hladna jutra, živa se spušta ispod nule

Kraj Miholjskog ljeta: Uz kišu i snijeg stiže nagla promjena vremena, pale se narandžasti i žuti meteoalarmi...

Hronika21.10.17, 15:46h

Kraj Miholjskog ljeta: Uz kišu i snijeg stiže nagla promjena vremena, pale se narandžasti i žuti meteoalarmi...
Tokom sedmice koja je pred nama temperature će znatno opasti, a jutarnje će se čak spuštati i ispod nule

 

 

 

Dugo sunčane razdoblje u kojem je uživao cijeli region bliži se kraju. Promjena stiže već sutra tokom dana, dok se drastično zahlađenje praćeno kišom, a na planinama i snijegom, očekuje od ponedjeljka.


Tokom sedmice koja je pred nama temperature će znatno opasti, a jutarnje će se čak spuštati i ispod nule.


Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, drugog dana vikenda jedna fronta sa sjeverozapada preći će preko naše zemlje i donijeti padavine, ali i niže temperature zraka. Maksimalne očekivane temperature kretat će do 16 stepeni.


U ponedjeljak, 23. oktobra, pretežno oblačno vrijeme, tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na planinama sa slabim snijegom. Kiša će mjestimično biti i intenzivnija. 


Poslije podne i krajem dana, padavine će postupno oslabiti. Očekivana količina padavina od 20 do 30 l/m2, a u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima do 50 l/m2. 


Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu od 11 do 15, a najviša dnevna od 8 do 12, na jugu od 11 do 16 stupnjeva.


Slično vrijeme zadržat će se i naredna dva dana u cijeloj BiH, uz kišu, susnježicu i snijeg. Postupna stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od četvrtka, 26. oktobra, sa dosta sunca, ali će se jutarnje temperature u planinskim krajevima spuštati ispod nule. 


Prema najavama bh. meteorologa, stabilno vrijeme zadržat će se do kraja sljedeće radne sedmice. Međutim, od subote, 28. oktobra, pa do kraja mjeseca očekuje se nestabilno vrijeme sa padavinama koje bi mogle biti izraženije u zapadnoj Bosni. 


Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se do 14 stepeni, uglavnom na jugu zemlje. 


I hrvatski meteorolozi najavljuju drastičnu promjenu vremena od nedjelje, uz kišu koja će prvo zapadati u zapadnim predjelima, a poslijepodne i navečer posvuda, kada može biti i obilnija. Prema kraju dana, uz pad temperature zrak,a kiša u višem gorju može prijeći u susnježicu ili snijeg.


DHMZ je putem Meteoalarma izdao i upozorenja za cijelu Hrvatsku osim Slavonije i Baranje. Duž Jadrana na snazi su narančasta upozorenja zbog obilne kiše, koje bi ponegdje moglo pasti i do 60 litara po metru kvadratnom. Žuta upozorenja izdana su zbog snažnog vjetra, koji bi ponegdje mogao puhati brzinom od 110 kilometara na sat. 


Za unutrašnjost je narančasto upozorenje izdano za Liku i Gorski kotar, dok je za druge predjele na snazi žuto upozorenje, uglavnom zbog kiše i grmljavine, ali i jakog vjetra.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook