odgovor leži u zakonima fizike

Stižu hladni dani: Evo koja vrsta grijalice troši najmanje struje

Auto & Dom19.10.17, 09:40h

Stižu hladni dani: Evo koja vrsta grijalice troši najmanje struje
Iako se često mogu pročitati tekstovi i marketinški trikovi na temu energetski učinkovitijih i manje učinkovitih konvektorskih grijalica, odgovor je vrlo jednostavan, a leži u zakonima fizike

 

Kada dođu hladniji dani, mnogi su u potrazi za grijalicama kojima će zagrijati svoj prostor. Potrebno je voditi i računa o potrošnji ako se želi izbjeći velik račun za potrošenu električnu energiju.

 

U ponudi jeftinijih uređaja za grijanje najčešće se mogu pronaći kaloriferi, konvektorski radijatori, uljni radijatori i kvarcne grijalice. Postavlja se pitanje - kojom ćemo se grijalicom najbolje ugrijati, a pritom potrošiti najmanje struje?, prenosi Dnevni magazin.

 

Iako se često mogu pročitati tekstovi i marketinški trikovi na temu energetski učinkovitijih i manje učinkovitih konvektorskih grijalica, odgovor je vrlo jednostavan, a leži u zakonima fizike. Govoreći o grijalicama na struju koje za zagrijavanje koriste grijače, sve će grijalice dati potpuno istu količinu topline. Iskoristivost električne energije prilikom pretvaranja u toplinsku energiju je skoro 100%, te će grijalica potrošiti upravo onoliko kilovata koliko je deklarirana. Ovo pravilo ne vrijedi za inverterske klima uređaje (toplinske pumpe) koje za utrošenih 1 kW snage mogu dati 3, 4 ili čak preko 5 kW toplinske energije. Grijanje na klima uređaj je najisplativiji način grijanja na struju no ima i svoje nedostatke.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook