Na Kosovu fatalne posljednice nevakcinisanja

Prijeti li i BiH epidemija morbila? Samo u Prištini najmanje stotinu zaraženih, jedno dijete umrlo

Hronika18.10.17, 12:15h

Prijeti li i BiH epidemija morbila? Samo u Prištini najmanje stotinu zaraženih, jedno dijete umrlo
Epidemiolozi upozoravaju da kolektivna zaštita ne postoji i da je ukupni postotak cijepljenog stanovništva na teritoriju Srbije daleko od zadovoljavajućeg, a najmanje je cijepljenih u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

 

Jedno dijete je preminulo, a najmanje 100 osoba na Kosovu zaraženo je ospicama, javila je u srijedu Radio-televizija Srbije.



Na području Prištine ospice, poznate i kao male boginje, ima već više od 100 građana, a epidemija je, kako navodi RTS, zabilježena poslije 16 godina pa je započela primjena mjera pojačanog nadzora i izvanredno cijepljenje u središnjem dijelu Kosova, u Gračanici i okolici.


Pojačan nadzor, među ostalim, podrazumijeva i hitno cijepljenje, prvenstveno djece u dobi od dvije do sedam godina, a takve mjere počeo je primjenjivati Dom zdravlja u Gračanici, navodi RTS.


Četvoro oboljelih, koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom liječenju.

 

Prema riječima epidemiologinje Goranke Lončarević, s Instituta "Batut", riječ je o osobama koje su necijepljene ili nepotpuno cijepljene, koje su hospitalizirane, ali u dobrom općem stanju.


Epidemiolozi upozoravaju da kolektivna zaštita ne postoji i da je ukupni postotak cijepljenog stanovništva na teritoriju Srbije daleko od zadovoljavajućeg, a najmanje je cijepljenih u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.



"Od 2016. ima 9.000 oboljelih. U Rumunjskoj su zabilježena 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenskom razdoblju", upozorava Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".



Od početka godine, inspekcija srbijanskog ministarstva zdravlja podnijela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu cijepili svoju djecu.



Ospice, poznate i kao morbili ili male boginje, vrlo su zarazna virusna bolest. Njezini glavni znakovi su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave do ekstremiteta. 



Bolest se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće, a iako se ubraja u dječje zarazne bolesti, od nje obolijevaju i stariji. Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek.
 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook