Misteriozna smrt u Sarajevu

Ni nakon 10 mjeseci nije poznato je li starica drogirana prije pljačke: I kradljivica Amina Omeragić se onesvijestila

Hronika18.10.17, 10:45h

Ni nakon 10 mjeseci nije poznato je li starica drogirana prije pljačke: I kradljivica Amina Omeragić se onesvijestila
Nakon obdukcije tijela starice, određeni uzorci su poslani na toksikološka vještačenja nakon kojih bi trebalo biti utvrđeno šta je tačno dovelo do njene smrti. Međutim, ni deset mjeseci kasnije nalazi nisu stigli, zbog čega osumnjičena Amina Omeragić, (49) još nije optužena za ovo krivično djelo

 

Uzrok smrti osamdesetpetogodišnje starice Maide Gogalija, koja je pronađena mrtva u svom stanu u decembru prošle godine i to nakon što je opljačkana, još nije utvrđen, tačnije nikad nije razjašnjeno da li je staricu drogirala kradljivica koja se i sama onesvjestila nakon pljačke ili je uzrok smrti nešto drugo.

 

Naime, u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu kazali su za Faktor.ba kako se kompletan obdukcioni nalaz preminule starice i dalje čeka, te da ga ovoj instituciji treba dostaviti patolog Nermin Sarajlić.

 

Kako je pojašnjeno, nakon obdukcije tijela starice, određeni uzorci su poslani na toksikološka vještačenja nakon kojih bi trebalo biti utvrđeno šta je tačno dovelo do njene smrti. Međutim, ni deset mjeseci kasnije nalazi nisu stigli, zbog čega osumnjičena Amina Omeragić, (49) još nije optužena za ovo krivično djelo, a istraga protiv nje još je otvorena. 

 

Sumnjiva prošlost 

 

Omeragić je uhvaćena na djelu samo zato što je i ona bez svijesti pronađena u hodniku Maidinog stana, dok je staricin leš pronađen u jednoj od soba u stanu. Omeragić, inače liječena narkomanka, za kojom je i srbijansko pravosuđe raspisivalo potjernice, jer se sumnjalo da je u toj zemlji drogirala i pljačkala starije žene, tada se navodno predozirala metadonom. S obzirom na njenu prošlost odmah se posumnjalo da je ona na prevaru ušla u stan starice te da ju je drogirala, kako bi nesmetano mogla pokupiti novac i zlato, koji su kasnije pronađeni u njenoj torbi.

 

Ona je, naime, zbog krađa u Srbiji hapšena još 2009. godine, zajedno sa Željkom Paunovićem, koji je tada imao 27 godina. 

 

Paunović je u to vrijeme pronalazio kuće u kojim su same živjele starije i nemoćne žene. Kod njih bi onda dolazila Amina, koja im se predstavljala kao radnica humanitarne organizacije koja je tražila pomoć. Starice bi je pustile u kuću i skuhale joj kafu, a ona bi iskoristila njihovu nepažnju i u kafu im stavljala lijekove za smirenje nakon čega su žene padale u nesvijest.

 

Prevarantica bi tada prekopala cijelu kuću i odlazila sa novcem, zlatom i drugim vrijednostima. 

 

Ova priča ponovo je aktuelizirana, nakon što su se prošle sedmice na društvenim mrežama i u medijima pojavile informacije o pljačkama starijih osoba, koje neodoljivo podsjećaju na ovaj slučaj. 

 

Droga u kafi 

 

Prema tim informacijama, nepoznata žena, pod izgovorom da joj želi pomoći na prevaru ušla u stan starice koja živi sama u sarajevskom naselju Mejtaš. Popile su kafu, a starica se dva dana kasnije probudila na Klinici za neurohirugiju bez mogućnosti da se sjeti šta joj se dogodilo. 

 

Ženu je bez svijesti u kući pronašla kćerka, a ubrzo su shvatili da je starica opljačkana i drogirana, te da je spavala dva dana. Slučaj je odmah prijavljen policiji.

 

Nakon upozorenja građana na društvenim mrežama, redakciji Faktora obratila se i čitateljka koja je ispričala kako se nešto slično dogodilo njenoj 80-godišnjoj tetki, koja živi sama. Nepoznata žena došla je i pitala je da li saljeva stravu i pod tim izgovorom ušla u njen stan, gdje su pile kafu. Međutim, iz nekog razloga starici se nepoznata žena učinila sumnjivom, pa ju je uspjela istjerati iz stana pod izgovorom da ide na namaz u džamiju.

 

Nakon što je otišla u džamiju pala je u nesvjest i u besvjesnom stanju bila dva dana. 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook