RS će svaki budući status koordinirati sa Srbijom

Zasjedanje trajalo cijelu noć: Poslanici vladajuće većine u NSRS usvojili rezoluciju o vojnoj neutralnosti

Front18.10.17, 10:06h

Zasjedanje trajalo cijelu noć: Poslanici vladajuće većine u NSRS usvojili rezoluciju o vojnoj neutralnosti
U rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma


Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

 

Zasjedanju, koje je okončano rano jutros, nisu prisustvovali poslanici opozicije i Koalicije “Domovina”, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda, ali iz različitih razloga.

 

Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a su predlagali rezoliciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023., dok su u “Domovini” ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima odbrane, koja su regulisana na nivou BiH.

 

U rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

 

Opozicionari nisu prisustvali zasjedanju, nakon što im je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa skupštinskog zasjedanja, na šta su se oni uglušili.

 

Poslanici vladajuće većine nastavi su zasjedanje u maloj sali i usvojili sve tačke dnevnog reda, te imenovali Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora RS-a.


Radukić je dosad obavljao dužnost pomoćnika ministra finansija RS-a za fiskalni sistem.

 

Glasovima vladajuće većine razriješen je dužnosti zamjenik pravobranioca RS-a sa sjedištem u Banjoj Luci Borislav Jeličić, koji je osumnjičen za zloupotrebe s prometovanjem određenim zemljištem u Banjoj Luci.


U isto vrijeme nekolicina opozicionara bila je u velikoj skupštinskoj sali. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook