VIDEO/ deseta godišnjica

Nikad zbogom, samo doviđenja: Kako se u regiji prisjećajuTošeta Proeskog

Hronika16.10.17, 14:57h

Nikad zbogom, samo doviđenja: Kako se u regiji prisjećajuTošeta Proeskog
Toše Proeski poginuo je 16. oktobra u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na auto-putu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, dok je putovao iz Skoplja za Zagreb. Nesreća se dogodila oko 6.20 časova, a život je izgubio u 26. godini

Od tragične smrti "Balkanskog anđela" prošlo je punih deset godina. Makedonski slavuj Toše Proeski (1981-2007) za sobom je ostavio veliku prazninu, a pomen njegovog imena i dan danas izaziva tugu i žal. Mnogi kažu da više nema ni takvog pjevača, ni takvog čoveka...

 

Cijela nedjelja za nama bila je u znaku sjećanja na Tošeta Proeskog.

 

Kako njegove kolege, tako i fanovi širom regiona, ne daju da zaborav proguta ovog sjajnog momka anđeoskog glasa, pa je tako 5. oktobra, kada je Toše održao svoj posljednji koncert 2007. godine, na Trgu u Skoplju održana manifestacija "Zvezdano nebo", na kojoj je predstavljena i njegova nova pjesma "Light The Flame" (Upali plamen).

 

 

Beograđani su se ove godine u čast Tošeta Proeskog okupili nešto ranije, kako bi na današnji dan organizovano otišli u Tošetovo rodno Kruševo. Tradicionalni pomen u crkvi kod Hrama Svetog Save održan je u srijedu, 11. oktobra.

 

Tužna deseta godišnjica Tošetove smrti obilježava se i širom Hrvatske, a iz Nove Gradiške u 17 časova kreće ultramaraton čija je krajnja destinacija Kruševo. Ovogodišnjim maratonom, kao i svim prethodno održanim, maratonci odaju počast prerano izgubljenom Tošetu Proeskom.

 

Toše Proeski poginuo je 16. oktobra u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na auto-putu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, dok je putovao iz Skoplja za Zagreb. Nesreća se dogodila oko 6.20 časova, a život je izgubio u 26. godini.

 

Smrt "Balkanskog Elvisa Prislija", kako Tošeta danas mnogi nazivaju, ujedinila je tada cijeli region. Ostao je upamćen po svojoj neizmernoj dobroti, humanosti, ljubaznosti, velikom srcu, iskrenom osmehu i posebnosti.

 

- Nikad zbogom, samo doviđenja - jedna je od rečenica koje danas kruže društvenim mrežama.

 

Čuvene Tošetove riječi "Ve Sakam Site" (Sve Vas Volim) i deset godina kasnije odzvanjaju regionom, a ovaj skroman mladić, jedan i jedini Balkanski anđeo, zauvijek će ostati u srcima svih nas.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook