Viđamo ih svakodnevno, a ne znamo za šta su

Evo čemu služe omča na poleđini košulje, rupica na prozoru aviona, plava strana na gumici za brisanje...

Auto & Dom15.10.17, 12:23h

Evo čemu služe omča na poleđini košulje, rupica na prozoru aviona, plava strana na gumici za brisanje...
Znate li čemu služi omča na poleđini košulje ili dodatna rupica na tenisici? Ako da, onda ste doista informisani

 

Postoje brojni predmeti koje viđamo svakodnevno, pa i koristimo redovno, no ne razumijemo ih u potpunosti - barem ne sve njihove dijelove. Za sve znatiželjnike, ovo su zanimljive funkcije upravo takvih stvari.

 

Omča na poleđini košulje

 

Za ovu omču postoje čak tri moguća objašnjenja. Prvo je i ono očigledno - za vješanje košulje. Drugo objašnjenje svodi se na ostatke iz razdoblja košulja koje su imale pomične ovratnike. Treće je objašnjenje romantično - navodno se omča micala s muške košulje ako je onaj ko je nosi bio zauzet, a tako se radilo na američkim Univerzitetima sredinom prošlog stoljeća.

 

Cilindar na kablu za laptop

 

Vjerovatno ste primijetili na zadebljanje na vašem kablu, a ono nije tamo bez razloga. On služi za potiskivanje visoko frekventne buke u elektroničkim krugovima.

 

Rupica na prozoru aviona

 

Prozori na avionima napravljeni su od dva komada plastičnog stakla koji se zove prespex. Da je postavljeno samo unutarnje staklo, ono bi se moglo rasprsnuti uslijed velikih razlika u pritisku između unutrašnjosti aviona i pritiska vani. Mala rupica omogućuje razmjenu zraka i izjednačavanje pritisaka.

 

Plava strana na gumici za brisanje

 

Većina ljudi će sa sigurnosti tvrditi da je plava strana namijenjena brisanju tragova hemijske olovke, no to nije istina. Njena originalna namjena je brisanje tragova olovke ako su ostale mrlje nakon brisanja s crvenim dijelom.

 

Horizontalne rupe za dogmad na košulji

 

Još jedna misterija povezana s košuljom je zašto su najgornji i najdonji dugmići, odnosno rupe za njih postavljene horizontalno, dok su ostali vertikalni. Razlog za to je što se većinom nose otvoreni, odnosno nezakopčani, a veći horizontalni otvor omogućuje lakše raskopčavanje.

 

Dodatna rupica na tenisicama

 

Iako se činilo kako je moguće provući vezice na isti način kao kroz ostale rupice, otkriveno je da se posljednja rupica koristi na nešto drugačiji način.

 

Posljednja rupica, tako, služi kako bi se dodatno učvrstila tenisica na nozi i kako bi vam zglobovi bili čvrsto pritisnuti uz tenisicu.

 

Rupa na kašici za špagete

 

Ta rupa omogućuje pravilno mjerenje tačne količine tjestenine potrebne za standardnu porciju po jednoj osobi.

 

Mali džepić na trapericama

 

Džepovi na trapericama su prilično standardni i jednako izgledaju kod muškaraca i žena. Imaju dva stražnja džepa, dva prednja i jedan mali koji se nalazi unutar jednog od prednjih džepova. No rijetki znaju koja je njegova svrha.

 

Levis Strauss je objasnio kako je taj džepić namijenjen za nošenje ručnog sata u njemu.

 

Vrećica s tkaninom i gumbima uz novu odjeću

 

Iako zvuči logično da su to rezervni dijelovi odjeće ako dođe od kidanja ili oštećenja, to nije prava svrha. Naime, komad tkanine je namijenjen tome da na njemu testirate izbjeljivač ili sredstvo za pranje, kako biste bili sigurni da nećete oštetiti cijeli odjevni predmet.

 

Rupica na metru

 

Rupica na tračnom metru služi kako bi se metar zakačio za čavao ili vijak te se tako lakše izmjerila potrebna udaljenost. 

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook