poznati bh. publicista i muzički kritičar

Ne propustite promociju knjige Amira Misirlića '50 godina pop rocka u BiH'

Kultura13.10.17, 17:15h

Ne propustite promociju knjige Amira Misirlića '50 godina pop rocka u BiH'
Nastavljajući svoj rad, Misirlić će sarajvskoj publici u Magazi, (Ćurčiluk veliki, 20), 14.10.2017. u 13.00h predstaviti svojevrsni nastavak leksikona, knjigu „50 godina pop rocka u Bosni i Hercegovini“
 
 
Nemoguće je spomenuti bh muzičku scenu a da se ne spomene ime Amira Misirlića, publiciste, kritičara i slobodno možemo reći jednog od najvećih poznavalaca muzike sa ovih prostora. U svom dugogodišnjem književnom opusu Amir je izdao pet knjiga, među njima i „Prvi bh. pop rock leksikon“, monografiju „Bijelo Dugme“ kao i „Soundtrack vremena“ – historiju popularne muzike.
 
Nastavljajući svoj rad, Misirlić će sarajvskoj publici u Magazi, (Ćurčiluk veliki, 20), 14.10.2017. u 13.00h predstaviti svojevrsni nastavak leksikona, knjigu „50 godina pop rocka u Bosni i Hercegovini“ 
 
 
Ističemo da je Amir jedini sistematično pristupio popisivanju i dokumentovanju bh. pop – rock muzičke scene, prvobito u okviru bh. pop-rock leksikona a sada ponovo u ovoj knjizi, dopunjavajući je informacijama i obuhvatajući sve relevantno što se desilo od 2004. godine do danas. 
 
 
Knjiga je namjenjena svim ljubiteljima muzike, ali i istraživačima, novinarima, muzičarima, kao i autorima i pomenutim u knjizi, koji su izgradili i grade bh. muzičku scenu.
 
amir-misirlic
 
 
 „Iza pisanja ove knjige stoji potreba da bude korisna, pregledna i zanimljiva. Mislim da sam uspio u tom nastojanju. Ova knjiga se može koristiti kao dokument o jednom periodu naših života, kao priručnik u svakodnevnom radu svima koji su profesionalno vezani za bosanskoherecgovačku pop i rock scenu, ali može biti zanimljivo štivo i samo ljubiteljima tog žanra kao povremeni podsjetnik na neke godine, neke ljude i neke pjesme.
 
 
Otklonio sam neke nedostatke koje sam tokom godina uočio u "1. BH Pop rock leksikonu", ispravio neke nepravde, ali čim je ova knjiga izašla iz štampe opet pomislio sam kako bih rado ubacio još ponešto i još ponekoga. Ovo je toliko široka materija da, koliko se god trudili da to more kreatvivnosti zahvatite svojim rukama, uvijek ponešto iscuri kroz prste. Ali to je, na kraju krajeva, i dobro. Ostaje mogućnost da mi se ukaže na propuste i ostaje prilika da se sve to upotpuni u nekom budućem izdanju. 
 
 
Uprkos mojim autorskim "mušicama" siguran sam da se radi o značajnom djelu i do sada najpotpunijem kada je ova oblast u pitanju” istakako je autor.
 
 
O autoru:
 
Amir Misirlić je rođen 30.11.1963.godine u Sarajevu. Diplomirao je na Sarajevskom univerzitetu 1985.godine na Fakultetu političkih nauka – odsjek žurnalistika. Od početka 1986.godine bio je angažovan kao stalni saradnik u dnevnom listu „Oslobođenje“. Njegovo opredjeljenje postaje pisanje o popularnoj muzici, kako za „Oslobođenje“ tako i za druge listove kao što su „Rock“, „Ven“, „As“, „Mega Hit“, „Naši dani“, „Orbis“. Vodio je redovnu sedmičnu autorsku emisiju na Radio Sarajevu u periodu 1989. – 1991. godina. Radio je kao saradnik Radio – Pressa (radijski eksperiment pokrenut u okviru NIŠRO „Oslobođenje 1991.godine). 
 
 
Bio je stalni saradnik Radio Marša u Mariboru od 1992. Do 1994. godine. Od 1994.godine radio je kao saradnik „Oslobođenja“ i to izdanja za inostranstvo. Od 1996.godine uposlenik je „Oslobođenja“ gdje je radio kao urednik sedmičnog priloga „Antena“. Od 1998.godine bio je na poziciji direktora RTV Vogošća. 
 
 
Od jula 2006.godine postajee uposlenik Općine Vogošća gdje radi na poslovima Savjetnika općinskog načelnika, višeg stručnog saradnika, stručnog savjetnika šefa odsjeka.U međuvremenu je sarađivao sam brojnim novinskim i radio kućama pa sam sarađivao na radio stanicama „Grad“, „Glas nade“, „Radio Ba“ iz Sarajeva, „Dobre vibracije“ iz Kopenhagena, Radio GBG iz Geteborga, radio je i redovnu sedmičnu kolumnu za TV Sarajevo. Pisao za „Dane“, „TV Studio“, „VIP“, „San“, „Politiku“, „Večernje novine“ i druge dnevne i sedmične novine.
 
 
Živi i radi u Vogošći. Živi sa suprugom Jasminom i sinom Arnejem.
 
 
Do sada je objavio sljedeće naslove:
 
Dnevnik jednog izbjeglice, zbirka radijskih komentara ProFocus Maribor,1993
Prvi Bosansko-hercegovački pop rock leksikon, Hercegtisak Široki Brijeg, 2004
Monografija „Bijelo dugme“, Top Story Sarajevo, 2005
Soundtrack vremena, kratka istorija popularne muzike I tom, Šahinpašić Sarajevo, 2008
Kupi mi kupine, roman, Šahinpašić Sarajevo, 2012
 
 
(DEPO PORTAL/mr)
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook