Općinski sud u Tuzli osudio Elvisa Bektića

Uslovna kazna za bivšeg tuzlanskog ministra zdravstva zbog zloupotrebe položaja

Hronika13.10.17, 13:56h

Uslovna kazna za bivšeg tuzlanskog ministra zdravstva zbog zloupotrebe položaja
Bivšem ministru zdravstva izrečena je i sigurnosna mjera zabrane vršenja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u trajanju godinu dana


Općinski sud u Tuzli osudio je na uvjetnu kaznu Elvisa Bektića, bivšeg ministra u Vladi Tuzlanskog kantona, zbog zloupotrebe položaja.

 

Bektiću je izrečena uslovna kazna u trajanju šest mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini isto ili slično djelo.

 

Bivšem ministru zdravstva izrečena je i sigurnosna mjera zabrane vršenja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u trajanju godinu dana.

 

Prema presudi, Bektić je zloupotrijebio položaj iz ličnih razloga, a ne zbog interesa službe, tako što je razriješio dužnosti direktoricu Javne zdravstvene ustanove Doma zdravlja Gračanica, prenosi BIRN-Justice Report. 

 

Bektić je zanemario upozorenje sekretara Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona da se radi o nezakonitom razrješenju, odnosno da direktor zdravstvene ustanove može biti razriješen dužnosti isključivo u situaciji ukoliko takvo rješenje donese upravni odbor zdravstvene ustanove.

 

Direktoricu zdravstvene ustanove u Gračanici, prema presudi, Bektić je imovinski oštetio i povrijedio njena prava.

 

Na tu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!