EMOTIVAN OPROŠTAJ POVODOM SMRTI ISNAMA TALJIĆA

Opet ćemo se vidjeti pod velikom jabukom, dobri Bošnjače!

Kultura12.10.17, 22:01h

Opet ćemo se vidjeti pod velikom jabukom, dobri Bošnjače!
Danas je u Sarajevu umro Isnam Taljić, poznati bosansko-hercegovački književnik. Njegov odlazak pogodio je književnu i javnu scenu, izdvajamo emotivni oproštaj od njega koji je na društvenim mrežama objavio Šahin Šišić, ugledni filmski autor, snimatelj i fotograf Šahin Šišić

 

DOBRI VELIKI ISNAM!!!! Nek tvoja duša nađe smiraj na boljem svijetu, opirala se velikom tugom na ovom dunjaluku, zbog zločina u tvom Podrinju. Znao sam ti kazati, da ti olakšam, da Vlasenica i nije baš na Drini. Nosio si u sebi bol cijele Bosne, razdirala te nepravda, stoječki si sve trpio, tražio si mir kroz pisanje o ljudima iz Bosne do Andaluzije pa preko Mekke, Istanbula i ponovo do Bosne. Tako si izgonio nemir iz sebe. Išao si tamo gdje se Bošnjaci okupljaju, kažes mi jednom: "Šahine hoću da se nadišem našeg naroda!"

 

Koliko si ti čovječe patio za Bosnom i Bošnjacima to je teško napisati, to je roman moj Isname. Pomagao si majkama Srebrenice, borio se pisanjem za nanu Fatu, išao bi bilo gdje, svejedno gdje, Ljubljana, Berlin, Bihač, Mostar, Zvornik, Kiseljak.. ti si išao i tražio si Bosnu, čak i u Holandiji, kad si mi jednom svratio, na svom putu za Ameriku.

 

Prije dvije sedmice smo se vidjeli zadnji put.. Rekao si mi da te bole prsti i da teško kucaš, da si izbrisao neki važan dio za novi roman i da je je to teško pronaci, izgubljeno. Borio si se do zadnjeg grama snage i časno otišao sa ovog svijeta. Uslikao sam te dok si gledao da li kaplje infuzija, tvoja situacija u bolnici me podsjetila na Sarajevo 1992/93, htio sam da te iznenadim, da ti to pokažem, ali Neko iznad nas je promijenio plan. 


Nek ti je rahmet tvojoj duši, rahmet duši koja ostaje sa nama u nama i u tvojim djelima i u lijepim uspomenama kroz 24 godine druženja. Selamim te dobri čovječe, ako se može selam slati na ahiret, bar zakonom umjetnosti bi i mogao, jer ti ne možeš otići od nas i od Bosne, ostaješ sa nama dok smo i mi tu. 
Hvala ti za sve veliki brate! Opet cemo se vidjeti pod crvenom jabukom!

 

Šahin Šišić, Facebook

 

isnam-taljic2

 

 

BIOGRAFIJA ISNAMA TALJIĆA


Isnam Taljić je rođen je 1954. godine u Vlasenici gdje je živio do 1992. godine. 

 

Osim književnim radom, Taljić se bavio i novinarstvom. Prvi tekst u novinama objavio je 1967. godine. Od 1969. godine bio je dopisnik Oslobođenja, a također je bio prvi, glavni i odgovorni urednik Vlaseničkih novosti. Svojevremeno je bio novinar i urednik lista "Ljiljan". 

 

Objavio je veliki broj djela među kojima su najpoznatija: "Roman o Srebrenici", "Tajna knjiga Endelusa", "Opet ćemo se sresti ispod crvene jabuke – Roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni" i brojna druga djela. Njegova brojna djela su prevedena na nekoliko svjetskih jezika. 

 

Od 1985. godine Taljić je bio član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. 

 

Zastupljen je u više izbora i antologija bh. književnosti na bosanskom jeziku, u izborima i antologijama na hrvatskom, češkom i švedskom jeziku te u antologiji nove svjetske pripovijetke "Kuala Lumpur" International Literary Festivala, 2004., na engleskom, u kojoj su djela 113 književnika iz 87 zemalja.

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook