Njemačka štampa o obrazovanju na bh. način

Pored 'hrvatske' nalazi se 'bošnjačka' škola... Na njoj arapska slova, vrijeme se računa po hidžretskom kalendaru...

Hronika11.10.17, 16:20h

Pored 'hrvatske' nalazi se 'bošnjačka' škola... Na njoj arapska slova, vrijeme se računa po hidžretskom kalendaru...
Segregacija ide toliko daleko da su nedavno bošnjačka djeca pozvana da napuste školski autobus koji je prevozio hrvatsku djecu, piše njemačka štampa

 

„Odvajanje katoličke i bošnjačke djece u BiH bi postepeno trebalo biti okončano. Međutim, jaz između etničkih grupa je veoma dubok“, piše štampa na njemačkom jeziku.

 

„U sporu oko jezika se ne radi o načinu na koji ljudi govore, već se Bosni i Hercegovini od proglašenja njene nezavisnosti ustvari radi o tome da se misli nacionalno što se još uvijek podstiče u školskom sistemu. Doduše, sada se stvorio pokret koji je protiv toga. Međutim, još uvijek je dug put da podjele u školi odu u istoriju", piše „Badische Zeitung" i podsjeća da u ukupno 12 mjesta u Federaciji BiH u kojem zajedno žive Bošnjaci i Hrvati, njihova djeca ne pohađaju iste razrede.

 

Autor lista podsjeća da u pojedinim mjestima postoje „dvije škole pod jednim krovom". „Nacionalisti su tvrdili da je to neophodno jer kroz nastavu u jednom razredu djeca gube vlastitu kulturu", piše „Badische Zeitung" i navodi da je podjela bošnjačke i hrvatske djece počela poslije rata kao i da u BiH postoje tri nastavna plana u kojim se nastava razlikuje u jeziku, istoriji, geografiji, ali u muzičkom obrazovanju i literaturi.

 

Autor teksta je posjetio školu u Kiseljaku u kojem se etničko-vjerska razmišljanja najbolje vide u nazivu nogometnog stadiona koji je dobio ime po „hrvatskim braniteljima".

 

„Segregacija ide toliko daleko da su nedavno bošnjačka djeca pozvana da napuste školski autobus koji je prevozio hrvatsku djecu. Za jedne je važan jezik, a za druge uz to dolazi i vjera, kao što je nekim bošnjačkim nacionalistima. U Kiseljaku pored velike škole koju uglavnom pohađaju hrvatska djeca, nalazi se manja škola koju pohađanju djeca koja nose muslimansko ime. Prvo što vam plijeni pažnju u tom objektu su arapska slova. U toj školi se vrijeme računa po islamskom (hidžretskom) kalendaru. Sve izgleda kao da ste u medresi, a ne o javnoj školskoj ustanovi. Između škola se nalazi nekoliko kanti za smeće, ali djecu dijeli mnogo toga: različito vrijeme za veliki odmor, vjera kao i rat između njihovih roditelja".

 

„Doduše, u BiH postoje i snage koje žele prevazići podjele u obrazovanju. Jedna od njih je Sabina Čudić iz sekularno-liberalne partije Naša stranka koja je jaka u velikim gradovima kao što je Sarajevo. Ona je predložila novi zakon o antidiskriminaciji koji oprezno i polako treba okončati segregaciju. Ne koncentrišemo se na Kurikulum (definisani program studija u obrazovnoj instituciji op.aut.), nego na ljudska prava i građanske slobode, kaže advokat Nedim Jahić, koji je sastavio prijedlog zakona".

 

"Novim zakonom bi škole bile odgovorne za okončanje diskriminacije. Inicijativa može računati na podršku neke djece. U julu su učenici u Jajcu protestovali protiv podjele po vjersko-etničkoj liniji. Drugi pozitivan primjer bilježimo u Gornjem Vakufu kojeg Hrvati zovu Uskoplje. U jedno obdanište u tom gradu zajedno idu hrvatska i bošnjačka djeca što već iza sebe ostavlja posljedice. Mali Petar je zamolio roditelje, koji su katolici, da novorođenom bratu daju ime po najboljem drugu Mustafi. Međutim, kada Petar i Mustafa napuste obdanište u Gornjem Vakufu/Uskoplju, neće moći zajedno pohađati istu školu", piše u listu „Badische Zeitung".

 

(dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook