NIŠTA NIJE GOTOVO

Njemački mediji nakon presude 'heroju Bošnjaka': Iako viče 'pravda je pobijedila', Naser Orić moraće ponovo pred sud!

Hronika11.10.17, 12:50h

Njemački mediji nakon presude 'heroju Bošnjaka': Iako viče 'pravda je pobijedila', Naser Orić moraće ponovo pred sud!
Deutsche Welle prenosi dijelove iz štampe na njemačkom jeziku i reakcije na presudu Naseru Oriću (09.10), bivšem komandantu odbrane Srebrenice za vrijeme rata u BiH

 

 

Izvor: Deutsche Welle/Autor: Aida Sofić-Salihbegović

 

Iz štampe na njemačkom jeziku danas prenosimo reakcije na jučerašnju (9.10.) presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu odbrane Srebrenice za vrijeme rata u BiH. Taz (die Tageszeitung) u članku pod nazivom „Naser Orić, bivši komandant Srebrenice morat će uskoro opet pred sud" piše da je Sud BiH po svim tačkama optužnice oslobodio jednu od najkontroverznijih ličnosti rata 1992-1995. godine.

 

Međutim, time se diskusija o njegovim djelima ipak ne završava, navodi autor Erich Rathfelder. „Iako je nakon presude Orić povikao: ‚Pravda je pobijedila!‘, on je i sam svjestan da će doći do žalbe na presudu i da će se on uskoro opet naći pred sudom."


„Ratni heroj skoro svih Bošnjaka"


"Ovdje nije u pitanju samo njegova kontroverzna ličnost i činjenica da je bio bivši jugoslovenski policijski oficir i zaštitar srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, nego i činjenica da je Orić u centru rasprave o ratnim zločinima za vrijeme rata u BiH", navodi se dalje u članku, nakon čega se opisuju događanja u Srebrenici 1995. godine i spominje najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata - ubistvo više od 8.000 muslimanskih muškaraca od strane trupa srpskog generala Ratka Mladića. U takvoj situaciji razumljivo je da komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića, slave kao ratnog heroja - ne samo Srebreničani, nego i skoro svi Bošnjaci: „Kao komandant odbrane koja se od 1992. očajnički borila za preživljavanje naroda u ovoj enklavi, Orić je pridobio simpatije svih onih koji su sposobni da pojme šta znači opsada  i glad za 50.000 ljudi."

 

„Iako je nakon presude Orić povikao: ‚Pravda je pobijedila!‘, on je i sam svjestan da će doći do žalbe na presudu i da će se on uskoro opet naći pred sudom"


Beskrajna diskusija o zločinu i kazni u Srebrenici


Većina preživjelih smatra da je on čak stvorio i jednu vrste diktature. To da je pod njegovom komandom dolazilo i do toga da su srpski civili mučeni do smrti, ostaje u zoni njegove moralne odgovornosti. „Čak i ako se radilo samo o šačici, odnosno nekolicini žrtava", navodi se dalje u članku Taz-a. Haški tribunal je Orića u prvostepenoj presudi 2006. godine osudio na dvije godine zatvora, da bi ga potom 2008. oslobodio krivice zbog nedostataka dokaza za odgovornost. Razlog: „Direktni počinioci su bili civili, ne predstavnici policije".


U Sarajevu se, međutim, radilo o drugoj optužbi. Orić je optužen da je 1992. godine bio direktno odgovoran za smrt tri ratna zarobljenika. Međutim, za vrijeme sudskog procesa ispostavilo se da izjave glavnog svjedoka nisu bile vjerodostojne i ubjedljive.  „Za srpsku stranu ovakva presuda predstavlja gorki poraz", piše Rathfelder: „Srbija pokušava da se oslobodi velikih ratnih zločina iz 1995. godine i da dokaže da su i branitelji Srebrenice također vršili zločine. Govori se o navodnom broju od 3.500 srpskih žrtava u regionu oko Srebrenice. U novembru će Haški tribunal objaviti presudu za generala Ratka Mladića – međutim, time se i dalje neće okončati diskusija o zločinu i kazni u Srebrenici."

 

„Za srpsku stranu ovakva presuda predstavlja gorki poraz. Srbija pokušava da se oslobodi velikih ratnih zločina iz 1995. godine i da dokaže da su i branitelji Srebrenice također vršili zločine"


Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) i Neue Zürcher Zeitung također se osvrću na jučerašnju presudu. Oba lista o Oriću pišu da on za mnoge bosanske muslimane važi kao ratni heroj jer je za vrijeme rata branio Srebrenicu u kojoj se 1995. godine desio najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, FAZ dodaje i to da je on za Srbe „ubica, koji je skupa sa svojim sljedbenicima odlazio u srpska sela oko Srebrenice i činio zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima".

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook