umjetnici iz cijelog svijeta

Večeras se otvara sedmi Internacionalni festival Muzika na žici

Kultura11.10.17, 12:14h

Večeras se otvara sedmi Internacionalni festival Muzika na žici
Na scenama Narodnog pozorišta i Doma Oružanih snaga BiH od 11. do 14. oktobra nastupat će vrhunskih umjetnici i umjetnice koji u Sarajevo stižu iz SAD-a, Japana, Italije, Austrije

 

Koncertom "Ad Hominem" u izvedbi Sarajevske filharmonije i solista Violete Smailović-Huart, Paolette Marrocu, Meire Smailović, Vedrana Tuce i Irfana Kamenjaševića uz dirigovanje Ede Mičića večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti otvoren 7. Internacionalni festival Muzika na žici.

 

Na programu će biti djela Smailovića, Bernsteina i Von Einema.

 

 Na scenama Narodnog pozorišta i Doma Oružanih snaga BiH od 11. do 14. oktobra nastupat će vrhunskih umjetnici i umjetnice koji u Sarajevo stižu iz SAD-a, Japana, Italije, Austrije.

 

Festival će biti u znaku stogodišnjice rođenja istaknutog bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića.

 

 Smailović, rođen u Visokom u siromašnoj porodici, prve tonove odsvirao je kao pastir na usnoj harmonici. Bili su to ulomci iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski, a da nije ni znao kako se ta muzika zove.

 

- Presudan događaj za Smailovićevo opredjeljenje da život posveti muzici bio je susret s Čehom Vaclavom Rudolfom, tada dirigentom visočkog orkestra. Kao većina njegovih sunarodnjaka koji su se poslije 1918. raselili po novonastalim državama bivše Austro - Ugarske monarhije, i Rudolf je bio odličan muzičar i pedagog, te je odmah uočio izvanrednu glazbenu darovitost malog Avde Smailovića - napisala je u festivalskom katalogu muzička istoričarka, publicistkinja i muzička kritičarka Bosiljka Perić Kempf.

 

Ovaj period bio je temelj njegovog kasnijeg muzičkog razvoja, kako je i sam isticao, govoreći o vlastitoj biografiji koja bi mogla biti odličan predložak za film.

 

- Duboko uvjeren da je talent obaveza, da tajna uspjeha leži u postojanosti namjere i da čovjek treba sam sebe graditi cijeli život na svoju dobrobit i dobrobit zajednice u kojoj živi, Avdo Smailović uz učešće u ratu te bavljenje različitim zanatima (vodoinstalaterski, kovački i drugi) uspijeva akademski zaokružiti vlastito muzičko obrazovanje te najposlije diplomirati i magistrirati na odsjeku za kompoziciju u Ljubljani - navodi Perić Kemp.

 

Njegova muzika bila je usmjerena ka čovjeku uz intenzivnu težnju da bude iskrena i doživljena. Kako je sugerisao i naziv Smailovićevog kućnog orkestra Musica ad hominem (Muzika za čovjeka) zahvaljujući kojem je u porodičnom stanu u sarajevskoj Štrosmajerovoj ulici sa svojih petoro djece izvodio koncerte.

 

Njegove potomke, djecu, unuke i praunuka publika će imati priliku vidjeti na pozornici sedmog festivala Muzika na žici u okviru čega će na Muzičkoj akademiji u Sarajevu biti upriličen i naučni skup o Avdi Smailoviću u petak, 13. oktobra.

 

Osim večerašnjeg koncerta u Narodnom pozorištu, ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

 

 Festival Muzika na žici bit će održan pod generalnim pokroviteljstvom grada Sarajeva uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te ambasade Austrije, SAD-a i Italije u Bosni i Hercegovini.

 

Pirastro i Thomastik Infeld su omogućili žice za ovogodišnju Muziku na žici i tako pružili podršku festivalu, saopćili su organizatori.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!