Obraćanje turskog predsjednika

Erdogan u Beogradu: Ne želimo podjele na Balkanu, ne želimo nestabilnost i secesije

Hronika10.10.17, 20:08h

Erdogan u Beogradu: Ne želimo podjele na Balkanu, ne želimo nestabilnost i secesije
Erdogan je podsjetio kako je današnjem poslovnom forumu prisustvovalo oko 700 privrednika od čega je njih 200 iz Turske


Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, naglasio je danas u Beogradu u obraćanju učesnicima poslovnog foruma Srbije i Turske, značaj političke volje u održavanju dobrih odnosa sa Srbijom kao jednom od ključnih zemalja za stabilnost Balkana, javlja Anadolu Agency (AA). 

 

Erdogan je podsjetio kako je današnjem poslovnom forumu prisustvovalo oko 700 privrednika od čega je njih 200 iz Turske. 

 

"Turska zbog svog geograskog položaja i unutrašnje dinamike često nailazi na iskušenja. Najupečatljiviji primjer tome smo proživjeli 15. jula prošle godine. Tada smo hrabrošću našeg naroda uspjeli odbiti najpodliji i najkrvaviji napad na slobodu i mir u našoj historiji. Svijetu smo, nakon pokušaja puča, opet dokazali da smo zemlja, ekonomija u stalnom razvoju.

 

Danas je MMF predvidio rast turske ekonomije za 100 posto u odnosu na prošlo predviđanje koje je iznosilo 2,5 a sada iznosi oko pet posto", rekao je Erdogan i podsjetio na projekat izgradnje trećeg aerodroma u Istanbulu koji bi kroz godinu, nakon završetka prve faze trebao imati kapacitet od oko 90 miliona putnika godišnja. 

 

Erdogan je podsjetio na podršku Turske mirnom, stabilnom i razvijenom Balkanu, koji svoj razvoj postiže kroz saradnju baziranu na poštivanju interesa svih. 

 

"Ne želimo podjele na Balkanu, ne želimo nestabilnost i secesije. Hoću da izrazim protivljenje pojavi da bilo ko balkanske zemlje posmatra kao svoja dvorišta. Može biti onih kojima neće biti drago zbog zbližavanja Srbije i Turske. Neka bude. Mi ćemo nastaviti svojim putem. Vjerujemo da imamo zajedničko viziju za budućnost sa Srbijom pod vodstvom Vučića. Ovu zemlju vidimo kao važnog partnera u regionu, i vjerujemo da ova zemlja prednjači po svojoj stabilnosti u pouzdanosti u regionu.

 

Ekonomske reforme koje je Srbija provodila posljednjih godina daju plodove, kao i reforme u administrativnim strukturama koje olakšavaju rad investitorima", pojasnio je Erdogan i izrazio nadu da će obim trgovinske razmjene Turske sa Srbijom doseći tri milijarde dolara.

 

Erdogan je naglasio i značaj ulaska turske Halkbanke na srbijansko tržište te istakao kako ta finansijska ustanova danas širom Srbije posluje sa 30 filijala. 

 

"Vjerujem da rad Trilateralnog trgovinskog vijeća Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine značajno doprinose saradnji i napretku ovih zemalja", kazao je Erdogan. 

 

Turski predsjednik je rekao kako su Turska i Srbija dvije ključne zemlje na Balkanu. 

 

"Zato naše obaveze s velikom pažnjom trebamo izvršavati. Dok god budemo isticali naše zajedničke tačke i držali ih iznad naših razlika, vjerujem da ćemo biti u mogućnosti unapređivati našu saradnju", rekao je Erdogan.

 

- Kanal Istanbul

 

Predsjednik Turske, Erdogan je najavio početak projekta Kanal Istanbul, koji predviđa otvaranje prolaza paralelno sa Bosforom u Istanbulu, što je ocijenio svojim velikim snom i željom. Erdogan je rekao kako početak realizacije ovog projekta očekuje krajem ove ili početkom naredne godine.

 

Erdogan će u okviru dvodnevne posjete Srbiji sutra obići i Novi Pazar.

 

(Anadolu Agency, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook