itekako obratite pažnju

Ne, kvržica nije jedini simptom: Evo šta sve ukazuje na rak dojke!

Lifestyle10.10.17, 14:34h

Ne, kvržica nije jedini simptom: Evo šta sve ukazuje na rak dojke!
Simptom koji se najviše povezuje s rakom dojke jest kvržica, iako to nije i jedina promjena na tijelu koja može ukazivati na ovu zloćudnu bolest

 

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke i vrlo je važno što veći broj žena osvijestiti o toj zloćudnoj bolesti. Riječ je o tumoru od kojeg žene u Hrvatskoj najčešće obolijevaju, a njegovo rano otkrivanje od presudne je važnosti. Tako je izuzetno važno i prepoznati moguće simptome raka dojke- piše Zadovoljna.hr.

 

Simptom koji se najviše povezuje s rakom dojke jest kvržica, iako to nije i jedina promjena na tijelu koja može ukazivati na ovu zloćudnu bolest.


Vesna Ramljak, liječnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, napominje kako isprva žena s rakom dojke nema nikakvih simptoma, no da je najčešće prvi simptom kvržica koja je na opip jasno drugačija od okolnog tkiva dojke.

 

Naime, u više od 80 posto slučajeva raka dojke žena kvržicu otkriva sama. Kvrgave promjene u dojci, ponajviše u gornjem vanjskom području, obično nisu rak. Čvršće, jasnije zadebljanje koje se nalazi u jednoj dojci, a u drugoj ne, može biti znak karcinoma.


U ranim stadijima kvržica se slobodno pomiče ispod kože. U uznapredovalijim stadijima kvržica je obično prirasla za stijenku prsnog koša ili kožu iznad nje.

 

U tim se slučajevima ona uopće ne može pomicati, ili se ne može micati odvojeno od kože koja je prekriva. U uznapredovalim stadijima na koži se mogu razviti otečene kvrge ili inficirane rane.

 

Tada govorimo o uznapredovalom, egzulceriranom karcinomu dojke. Koža iznad kvrge ponekad je uvučena i zadebljana te izgleda poput narančine kore, i zbog toga je važno svaki mjesec raditi samopregled i ispred ogledala kako bismo lakše uočili vizualne promjene na dojkama, naglašava Ramljak koja je prije dvije godine i sama oboljela od raka dojke.

 

OSTALI MOGUĆI SIMPTOMI RAKA DOJKE:

 

1. Nateknuće i toplina
Kod upalnog raka dojke, osobito opasnog, ali rijetkog oblika raka, dojka djeluje inficirano. Vruća je, crvena i otečena. Često se unutar dojke ne napipava kvrga.

2. Crvenilo kože i bol
Nije uvijek tvorba u dojci ono što nas upućuje na mogućnost postojanja raka. Pažnju treba obratiti na eventualno crvenilo kože, bol u samoj dojci, ali i u leđima i pazuhu.

3. Iscjedak
Ponekad prvi znak i alarm može biti iscjedak iz dojke, pogotovo ako je iscjedak boje jantara i (su)krvav.

4. Promjena u bradavici
"Ako primijetite nešto neobično, odmah potražite liječničku pomoć"

Promjena izgleda bradavice također može upućivati na rak, bilo da se radi o teksturi, boji ili obliku bradavice.
5. Neobičan izgled kože
Najčešće je riječ o uvučenoj koži iznad tumora koji se čak ne mora niti pipati.

6. Palpabilni čvorovi u pazuhu
Osim što se kvržice mogu opipati u dojci, čvorovi koji se mogu opipati u pazuhu isto mogu biti simptom raka dojke.

7. Naglašena asimetrija dojki
Grudi jesu asimetrične, no novonastala i vidljivo naglašena asimetrija dojki moguć je simptom raka dojke i ne treba ga ignorirati.

 

Vrlo često javljaju nam se žene koje osjećaju bolove u dojci u određenom dijelu ciklusa. Međutim, bol u dojci u najvećem broju slučajeva ne znači malignu bolest, već je vezan za hormonalne fiziološke promjene koji se mjesečno izmjenjuju, ističe Ramljak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook