Teatrolog i dramski pisac Darko Lukić za N1

Populizam je opijum za mase, samo to malo tko shvata i u Hrvatskoj i BiH

Kultura09.10.17, 22:53h

 Populizam je opijum za mase, samo to malo tko shvata i u Hrvatskoj i BiH
Gost emisije “N1 na 1” bio je Darko Lukić, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. On je u razgovoru za N1 televiziju, između ostaloga, kritički govorio o najčešćem “argumentu da se ustrajavanjem na manjinskim pravima ugrožavaju prava većine”

 

U Hrvatskoj je to, istaknuo je ugledni teatrolog i dramski pisac Darko Lukić u ovome TV inrervjuu  veoma čest argument na društveno-političkoj sceni, naročito kada je riječ o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti.

 

No, ni bosanskohercegovačko društvo u tome nije iznimka:

 

“Na takvim je tezama Hitler dobio izbore, na takvim je tezama Staljin opravdavao gulage. To je zapravo jedna neopisivo nelogična teza čija beskrajna glupost zapravo se obraća potpunom idiotizmu publike koja to prihvaća. Kako može manjina, koja nema nikakve vlasti, moći i resursa ugrožavati većinu koja sve to ima? Međutim, na strašenju većine manjinom – od Hitlera preko Staljina, uzmite koje želite druge monstruzne projekte iz povijesti – svi su to koristili. Gdje god se to pojavi, uvijek ima isti razlog: zahtjev za ideološkim monopolom”, kazao je u razgovoru za N1, teatrolog i dramaturg Darko Lukić, dodajući da je u Hrvatskoj bilo tih praksi te da zbog toga “ako nešto uspije, ne znači da je opravdano i dobro”.

 

Jedna od tema o kojima je profesor Lukić govorio je i pupulizam, ističući da je to sredstvo kojim se manipuliraju mase kojim uvijek upravljaju elite, kojima pak do tih masa ni najmanje nije stalo:

 

“To je neka vrsta opijuma za mase. Populizam je vrlo dobar, upotrebljiv za zloupotrebu masa koje nisu sklone velikom analiziranju, a zloupotrebe smjeraju uvijek ka istom: to je uklanjanje svakog kritičkog diskursa iz javnog prostora, uklanjanje prava na mnoštvo različitih glasova i stvaranje jednog banalnog i pojednostavljenog svjetonazora koji onda vrlo kratkim odgovorima odgovara na vrlo složena pitanja, i omogućava tim elitama gotovo neograničenu vlast”, zaključio je Lukić.

 

Cijeli TV intervju možete gledati OVDJE!

 

(DEPO Portal/ak)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!