BURNE REAKCIJE U RS-u zbog oslobođenja orića

Crnadak: Zar je moguće da, nakon rata kakav je bio u BiH, današnji sudovi presuđuju samo jednom narodu?

Hronika09.10.17, 15:30h

Crnadak: Zar je moguće da, nakon rata kakav je bio u BiH, današnji sudovi presuđuju samo jednom narodu?
- Umjesto da domaće pravosuđe adekvatnim kaznama i presudama ratnim zločincima umanji patnje porodica žrtava i doprinese pomirenju, sramnim oslobađajućim presudama prenose se duboke podjele i dešavanja iz prošlosti na buduće generacije - istako je Mladen Bosić

 

Oslobađajuća presuda Neseru Oriću je dokaz da u BiH ne postoji i ne funkcionira pravna država, i da su zbog selektivne pravde ostali nekažnjeni brojni veliki zločini koji su počinjeni nad Srbima u poslednjem ratu - reakcija je zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladena Bosića na današnju presudu Suda BiH.

 

Tom presudom ratni komandant Armije RBiH Naser Orić oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

 

- I dok su mnogim Srbima bez ikakvih dokaza u Sudu BiH izricane drakonske kazne, s druge strane brojni teški zločini počinjeni nad Srbima i dalje ostaju nekažnjeni. Umjesto da domaće pravosuđe adekvatnim kaznama i presudama ratnim zločincima umanji patnje porodica žrtava i doprinese pomirenju, sramnim oslobađajućim presudama prenose se duboke podjele i dešavanja iz prošlosti na buduće generacije - istako je Bosić.

 

Zaključio je da je krajnji je trenutak da se zbog brojnih propusta, zloupotreba i poražavajućih rezultata rada sankciniraju odgovorni nosioci pravosudnih funkcija, jer su mnoge sudije i tužioci pokazale da nisu dostojni da obavljaju povjerene dužnosti, saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

 


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je danas da oslobađajuća presuda Naseru Oriću šalje obeshrabrujuću i tužnu poruku o budućnosti ove zemlje.

 

-Zar je moguće da, nakon rata kakav je bio u BiH, današnji sudovi presuđuju samo jednom narodu - pita on.

 

Kada se vidi pravosuđe BiH i ovakve presude kao što je današnja nije pitanje, navodi, kakva je budućnost BiH u Evropi, već kakva je uopšte budućnost BiH.

 

-U evropskim tokovima i standardima nemamo šta tražiti kada znamo da je BiH jedina država u Evropi, u kojoj nema nijedne pravosnažne presude za korupciju na viskom nivou. A sada vidimo da bh. pravosuđe nije u stanju da se izbori ni za pravičan pristup u najtežim predmetima iz rata, a koji se moraju dovesti do kraja kako bi zavladao dugotrajan mir i došlo do definitivnog pomirenja u BiH - rekao je Crnadak.

 

(Fena, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook