Pokrenuta inicijativa u Skupštini KS

Mehmedagić: Svim trudnicama u Kantonu Sarajevo osigurati zdravstvenu zaštitu

Hronika07.10.17, 12:18h

Mehmedagić: Svim trudnicama u Kantonu Sarajevo osigurati zdravstvenu zaštitu
Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj podržala je inicijativu da se iz sredstava budžeta Kantona Sarajevo finansiraju prava na zdravstveno osiguranje za neosigurane trudnice

 

Samostalna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Mersiha Mehmedagić je na posljednjoj sjednici uputila inicijativu da Ministarstvo zdravstva osigura dosljedno provođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH te da se trudnicama osigura zdravstvena zaštita bez obzira na to da li su osigurane ili ne.

 

Piše: Alma Zukanović

 

Istakla je da društvena briga za zdravlje ranjivih kategorija obuhvata "zdravstvenu zaštitu žena u vezi s planiranjem porodice, kao i u toku trudnoće, porođaja i materinstva nakon porođaja, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja žene, u skladu s propisima o zdravstvenom osiguranju".

 

Također je pojasnila da se finansiranje vrši, između ostalih izvora, i iz "prihoda prikupljenih po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, sredstava budžeta kantona u skladu s mogućnostima kantonalnog budžeta u kalendarskoj godini".

 

- S obzirom na to da će zdravstvena ustanova pružiti uslugu trudnici, ali je i naplatiti, ukoliko Ministarstvo ne osigura sredstva za implementaciju navedenih propisa, nastavit će se izrugivanje Zakonu i to na jednoj od najranjivijih kategorija. Za to vrijeme neosigurane trudnice po svakom redovnom pregledu plaćaju minimum 50 KM - pojasnila je Mehmedagić.

 

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj podržala je inicijativu da se iz sredstava budžeta Kantona Sarajevo finansiraju prava na zdravstveno osiguranje za neosigurane trudnice.

 

- Napominjemo da to nije bio slučaj do sada i da ovo ministarstvo treba određene ulazne podatke da napravi procjenu potrebnih sredstava, te će inicijativu uputiti Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo na izjašnjenje - naglasila je.

 

Također je dodala da je upućen i zahtjev Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo da o ovom pitanju daju mišljenje  u vezi s eventualnim mogućnostima finansiranja na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. 

 

(Fena/aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook