PREDSJEDNIK RS-A SE OPET RAZMAHAO

Samer Rešidat odgovara Dodiku: A šta kada bi Vučiću rekli da Njegošu Sikirašu obezbijedi sportsku penziju u Srbiji?!

Front06.10.17, 19:04h

Samer Rešidat odgovara Dodiku: A šta kada bi Vučiću rekli da Njegošu Sikirašu obezbijedi sportsku penziju u Srbiji?!
Zamislite da recimo Aleksandar Vučić ili Kolinda Grabar Kitarović pozovu Njegoša Sikiraša, Tonija Šunjića ili nekog sličnog i naprave mu prijem kao što to rade Dodik i Čović?!

 

 


Nekadašnji ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samer Rešidat reagirao na na najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će svi sportisti koji igraju za reprezentaciju Srbije dobiti sportske penzije u BiH, piše Fokus.ba


- Već duže vrijeme govorim da kultura i sport u BiH propadaju. Iz perspektive nacionalnih političara svaki uspjeh bh. sportiste ili kulturnog radnika postaje teret. Jednostavno rečeno, dodatni trošak na već unaprijed nacionalno podijeljen budžet. To znači da se mora praviti rebalans stavki koje su već godinama dogovorene. Na državnom novou 33% Bošnjacima, 33% Srbima i 33% Hrvatima. Na federalnom je to malo drugačije. Ako je to mjesto pripalo HDZ-u, onda je 60:40 u korist Hrvata, a Bošnjaci u tom slučaju čekaju svoj red za četiri godine. Bh. sportisti se najvećim djelom finansiraju iz budžeta Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a po nešto im pripadne iz budžeta civilnih poslova. Ako neki on njih ima neku vezu u državnim preduzećima, onda se još tu namakne koja marka, i to je to, kaže Rešidat.


Kao uzroke problema Rešidat označava nedostatak strategije i primjenu nacionalnog ključa čak i kada je to na uštrb kvalitete i rezultata.


- Apsolutno nema strategije, nema plana i nema kriterija za dodjelu sredstava. Jedini kriteriji koji postoji i koga se drže je onaj - Bošnjaci 33%, Hrvati 33% i Srbi 33%. Svaki dan smo svjedoci kako naši sportisti igraju u dresovima zemalja iz okruženja i mi se na njih ljutimo. Nema razloga za tim jer većina njih nije mogla sebi da obezbijedi kvalitetne treninge u BiH, a država kao neko ko to treba da podržava je ostala nijema. Ljudi su kao i ostali mladi krenuli trbuhom za kruhom u neki bolji svijet, u neku bolju zemlju, navodi Rešidat.


Dodaje i da smo danas svjedoci kako Milorad Dodik daje naš novac reprezentativkama Srbije zato što su osvojile zlato za “svoju” zemlju. Pored toga još najavljuje da će se potruditi da svim sportistima koji igraju u dresu Srbije obezbijedi nacionalnu sportsku penziju u BiH?! Istu takvu igru igra i Čović koji svaki uspjeh hrvatske reprezentacije ili pojedinca nagradi prijemom ili nekim “skromnim” poklonom.


Kako bi praktično pokazao da to nije normalno, Rešidat je kao primjere naveo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović.


Glavni krivci u svemu ovom su građani Bosne i Hercegovine koji nijemo šute i svake četiri godine nagrade ove ljude novim mandatima.


- Zamislite da recimo Aleksandar Vučić ili Kolinda Grabar Kitarović pozovu Njegoša Sikiraša, Tonija Šunjića ili nekog sličnog i naprave mu prijem kao što to rade Dodik i Čović?! Neću ni da pomoslim o nekoj novčanoj nagradi ili obećanju da će dobiti državne nacionalne penzije, pita se Rešidat


- U pomenutim zemljama je bitno da li ostvaruješ rezultate i da li si dobar u tome što radiš, dok je kod nas bitno da li si uspio ući u nacionalnu kvotu bez obzira na rezultat. Dok god glavni kriteriji u Bosni i Hercegovini bude čiji si i kod koga si u stranci, mi možemo da sanjamo o vrhunskim rezultatima. Način da se to promijeni je da počnemo da vrednujemo rezultate i da ulažemo u mlade, jer jedino tako možemo napraviti nešto. Do tada, ostaje nam da gledamo uspjehe naših sportista u dresovima drugih reprezentacija i da se pitamo da li je ova medalja imalo srpska, hrvatska ili bošnjačka, poručio je Rešidat.

 

(Fokus.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook