Patolog pročitao stravičan obdukcioni nalaz dvije studentice

Svjedok na suđenju Sefiću: Pomislio sam 'neće valjda' i zavrištao... Čuo sam udar, a kad sam otvorio oči...

Hronika05.10.17, 19:56h

Svjedok na suđenju Sefiću: Pomislio sam 'neće valjda' i zavrištao... Čuo sam udar, a kad sam otvorio oči...
Svjedok na suđenju Sefiću: Vidio sam kako auto ide na djevojke, pomislio "neće valjda" i zavrištao

 

Svjedočenjem patologa Hamze Žuje i sarajevskog taksiste Senada Zulčića, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću koji je optužen da je u oktobru prošle godine autom usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić.

 

Osim Sefića na optuženičkoj klupi su i Sara Sefić, Amar Salihović, Dino Alić te Saud Nišić, kojima se na teret stavlja da su Sefiću nakon udesa pomogli da pobjegne izvan granica BiH, prenosi Faktor.ba.

 

Prije nego je Hamza Žujo počeo sa obrazlaganjem obdukcionog nalaza koji je sačinio nakon pogibije djevojaka, Kerim Čelik, Sefićev advokat, od sudskog Vijeća je tražio da se javnost isključi sa ročišta, s obzirom na to, kazao je, da je svjedočenje patologa o povredama koje su djevojke zadobile izuzetno potresno, te da bi moglo uznemiriti javnost.

 

Međutim, Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Igor Todorović je ovakav zahtjev odbilo kao neosnovan.

 

Tokom obrazlaganja nalaza Žujo je istaknuo kako je vanjskim pregledom tijela Edite Malkoč utvrdio mnogobrojne oguljotine kože, šaka, laktova, potkoljenice, natkoljenice, te mnogostruke krvne podlive po cijelom tijelu.

 

Stravične povrede

 

- Obdukcijom sam utvrdio da je grudni koš bio pun krvi, da je rascijepano plućno tkivo, da ima prelom lijeve strane kuka, te trostruko polomljena rebra, od prvog do sedmog. Smrt je u ovom slučaju nastupila usljed opsežnih povreda pluća – istakao je Žujo.

 

Primarne povrede, patolog je obrazložio, Edita je zadobila kontaktom vozila sa lijeve bočne strane.

 

Čitajući potresni obdukcioni nalaz Selme Agić patolog je pobrojao najprije mnogobrojne oguljotine kože koje je Selma imala po cijelom tijelu, a potom i mjesta na kojima je zadobila modre krvne podlive.

 

- Mozak je kod preminule u cjelosti bio odvojen od malog mozga, polomljena joj je bila i potiljačna kost kao i gornja i donja vilica – istakao je Žujo.

 

Kazao je i kako su grudni mišići imali krvni podljev te da joj je bio rascjepljen donji plućni režanj, rascjepljena aorta, jetra i slezena, te da je imala prelom obje potkoljenice i natkoljenice kao i prelome rebara kako sa desne tako i sa lijeve strane.

 

- Smrt je u ovom slučaju bila nasilna, nastupila je usljed povreda tkiva mozga kada se vratni pršljen odvojio od baze lobanje – kazao je Žujo.

 

Nakon patologa, svoj iskaz je dao i Zulčić, očevidac fatalne nesreće. On je na upit tužiteljice Advije Hajdo Balta ispričao kako je radio u noći u kojoj se dogodila nesreća te da je malo prije toga mušteriju povezao sa Malte u Vogošću. Kada se zaustavio na semaforu kod muzeja zbog crvenog svjetla pažnju mu je privukao tamni automobil koji je projurio sa njegove lijeve strane. On je bio u srednjoj kolovoznoj traci.

 

"Nisam znao otključati telefon"

 

- Podigao sam glavu u tom trenutku i vidio dvije djevojke kako prelaze ulicu ispod kišobrana iz pravca Muzeja prema Američkoj ambasadi i kako auto ide direktno na njih. Pomislio sam "neće valjda" i zavrištao sam. Potom sam zatvorio oči jer sam predvidio neminovno. Čuo sam udar. Bio sam u šoku. Kada sam otvorio oči sve je bilo kristalno čisto ispred mene. Vozila koje je projurilo nije bilo – ispričao je svjedok odgovarajući na pitanja tužiteljice Balte te je dodao da se ne sjeća reakcije žene koja je bila sa njim ali da misli da je i ona vrištala.

 

Dalje je kazao kako je odjednom čuo da mu drugi vozači trube i shvatio je da su svi krenuli jer je zeleno svjetlo otvoreno.

 

- Bio sam u šoku, to vam ne mogu opisti. Krenuo sam mahinalno dalje voziti – ispričao je svjedok.

 

Odbrana optuženog je ispitujući svjedoka tvrdila da nije istina da je stajao na semaforu te da se on kretao u isto vrijeme kada i drugi automobil. Međutim, svjedok je to negirao te je ponovio da je stajao na semaforu kad je auto projurilo pored njega.

 

- Zašto niste stali da pomognete tim djevojkama? Šok vas je popustio nekoliko metara kasnije, na slijedećem semaforu...? - pitao je advokat Čelik svjedoka.

 

On je odgovorio kako tu reakciju ne može objasniti.

 

- Ne mogu vam to opisati, bio sam u šoku, dok sam vozio pokušavao sam izvaditi mobitel iz džepa da nazovem policiju, ali nisam bio u stanju da otključam vlastiti telefon – pojasnio je svjedok.

 

Suđenje u ovom predmetu nastavlja se 1. novembra kada će svoj stručni nalaz pred Sudskim vijećem obrazložiti Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook