Da li više iko predsjednika RS doživljava ozbiljno

Dodik: Vrijeme je da počnemo racionalno razgovarati o mirnom razlazu u BiH

Front05.10.17, 17:50h

Dodik: Vrijeme je da počnemo racionalno razgovarati o mirnom razlazu u BiH
Navodi da upravo događaji u Kataloniji, koji govore o tome da Evropa smatra da su takvi procesi unutrašnja stvar zemalja, „prilika su da mi ovdje počnemo da razgovaramo o svim tim stvarima"

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da opcija tog bh. entiteta nije Bosna i Hercegovina.

 

-Isto tako mislimo da bi to trebalo da bude jedan proces mirnog pregovora o razlazu, koji bi podrazumijevao dogovor o tome na koji način ćemo dalje nastaviti da živimo - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Zvorniku.

 

Naveo je da se „na međunarodnoj sceni sve češće od mnogih analitičara, izvještača i istoričara čuje da je BiH propala država“.

 

-Možda je vrijeme da upravo na ovim događajima počnemo racionalno razgovarati o mogućem mirnom razlazu u BiH. Taj proces treba otpočeti, jer ovakva BiH s masovnim intervencionizmom međunarodne zajednice nije uspjela. Kao takva, ona je očigledno u definiciji propalih država. O tome govore sve ove aktivnosti u zadnje vrijeme - ustvrdio je.

 

Tvrdi da je urušen Dejtonski sporazum od međunarodnih faktora, prije svega, visokih predstavnika BiH, te da je međunarodno pravo „skršeno“ od međunarodnih predstavnika.

 

Navodi da upravo događaji u Kataloniji, koji govore o tome da Evropa smatra da su takvi procesi unutrašnja stvar zemalja, „prilika su da mi ovdje počnemo da razgovaramo o svim tim stvarima".

 

Dodao je da se može govoriti o Kataloniji, a da se ne pogleda i situacija u vezi s Kosovom.

 

Uvjerava da „narodi imaju pravo na samoopredjeljenje“.

 

- Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak i to donosi jednu sasvim novu realnost - rekao je Dodik.

 

RS se, kaže, mora okupiti oko svojih interesa i vlast te opozicija na bazi procesa treba da procijene na koji načim će se dalje kretati.

 

Dodik i predsjednik Upravnog odbora Alumine Milorad Motika otvorili su danas u Zvorniku u krugu kompanije "Alumina" pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook