Poslije dramatične intervencije španskog kralja Felipea VI

Puigdemont: Katalonija će proglasiti nezavisnost u roku od 48 sati nakon zvaničnih rezultata referenduma

Front04.10.17, 09:23h

Puigdemont: Katalonija će proglasiti nezavisnost u roku od 48 sati nakon zvaničnih rezultata referenduma
Felipeova dramatična intervencija u utorak navečer imala je za cilj ublažiti špansku najdublju političku krizu u više decenija, ali je riskirala stvaranje sve većeg nezadovoljstva u regiji

 

Španija se u srijedu priprema za nova politička previranja kada je katalonski čelnik izjavio da će njegova regija objaviti nezavisnost "za nekoliko dana" neposredno nakon što je španski kralj Felipe VI zatražio od španskih vlasati da sačuvaju "ustavni poredak".

 

Carles Puigdemont kazao je u intervjuu za BBC da će njegova vlada "djelovati krajem ove sedmice ili početkom naredne".


On je govorio nakon što su se stotine Katalonaca okupile u bijesu zbog nasilja policije protiv glasača tokom zabranjenog referenduma o nezavisnosti njihove regije u nedjelju.

 

Centralna vlada i nacionalni sudovi označili su referendum kao nelegalan.

 

Katalonski čelnici tvrde, međutim, kako rezultati pokazuju da regija ima pravo na otcjepljenje i kažu da bi mogli jednostrano proglasiti nezavisnost.

 

- Proglasit ćemo nezavisnost u roku od 48 sati nakon što se prebroje zvanični rezultati - izjavio je Puigdemont u intervjuu.

 

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je španski kralj Felipe VI pojačao napetosti tražeći od vlasti da brane "ustavni poredak".

 

Felipeova dramatična intervencija u utorak navečer imala je za cilj ublažiti špansku najdublju političku krizu u više decenija, ali je riskirala stvaranje sve većeg nezadovoljstva u regiji.

 

Felipe (49) odustao je od svog ranijeg odmjerenog tona u napetostima oko Katalonije, optužujući njene čelnike da djeluju izvan zakona.

 

- Svojim neodgovornim ponašanjem oni bi mogli dovesti u rizik ekonomsku i društvenu stabilnost Katalonije i kompletne Španije. Odgovornost je legitimnih državnih vlasti da osiguraju ustavni poredak - izjavio je španski monarh. 


Felipe je ponovio svoje ranije pozive za harmonijom među Špancima.

 

Nakon nedjeljnog nasilja to je, međutim, bilo delikatno balansiranje za španskog suverena.

 

Ljudi koji su bili u baru u Barceloni zviždali su i galamili u nezadovoljstvu nakon kraljevog govora na TV-u, prenosi AFP.

 


(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook