izuzetan doprinos nauci

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena naučnicima koji su otkrili gravitacijske valove

Kultura03.10.17, 17:21h

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena naučnicima koji su otkrili gravitacijske valove
Iz Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade navedeno je kako je ovogodišnja Nobelova nagrada u oblasti fizike dodijeljena trojici američkim naučnika za doprinos i otkriće gravitacijskih valova

 

 

Ovogodišnja Nobelova nagrada u oblasti fizike dodjeljena je trojici američkih naučnika koji su otkrili gravitacijske valove, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Iz Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade navedeno je kako je ovogodišnja Nobelova nagrada u oblasti fizike dodijeljena trojici američkim naučnika za doprinos i otkriće gravitacijskih valova.

 

Nagradu su dobili Rainer Weiss, porijeklom Nijemac, sa Instituta za tehnologiju Massachusetts, te Barry Barish i Kip Thorne sa Instituta za tehnologiju iz Kalifornije.

 

Polovinu novčane nagrade od devet miliona švedskih kruna (oko 1,1 milion dolara) dobio je Weiss, dok će ostatak podijeliti Barish i Thorne. Trojici naučnika će 10. decembra, u povodu godišnjice smrti Alfreda Nobela, biti urečene diplome i zlatne medalje.

 

"Po prvi put, 14. septembra 2015. godine su uočeni gravitacijski valovi u svemiru. Valovi, koje je prije 100 godina predvidio Albert Einstein, pojavili su se sudarom dvije crne rupe. Put valova do detektora LIGO u SAD-u trajao je 1,3 milijarde svjetlosnih godina. Signali koji su dospjeli do zemaljske kugle bili su vrlo slabi, no imali su veliki značaj za oblast astrofizike", navedeno je u saopćenju.

 

Naglašeno je također, kako je rad trojice naučnika u ovoj oblasti bio od ključnog značaja za ovo otkriće.

 

Švedska Kraljevska akademija nauka sutra će objaviti dobitnike Nobelove nagrade u oblasti hemije, a u petak i dobitnike Nobelove nagrade za mir.

 

Nobelova nagrada za fiziku je jedna od Nobelovih nagrada koja se dodjeljuje svake godine od strane Švedske kraljevske akademije nauka. Ona je jedna od pet Nobelovih nagrada koje su uspostavljene po volji i oporuci Alfreda Nobela 1895. godine, a dodjeljuju se od 1901. godine.

 

Prva Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je Wilhelmu Conradu Rontgenu, Nijemcu, "za zasluge za izuzetan rad oko otkrića x-zraka".

 

Kriterije i prijedloge za dodjelu ove nagrade određuje Nobelova fondacija i općenito se smatra jednom od najprestižnijih nagrada na svijetu koju fizičari mogu dobiti. Dodjeljuje se u Stockholmu na godišnjoj dodjeli 10. decembra, godišnjici smrti Alfreda Nobela.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook