O hastahani će odlučivati građani

Ogorčeni zbog najavljene gradnje u parku: U općini centar tvrde da su medijski natpisi lažni

Hronika03.10.17, 13:08h

Ogorčeni zbog najavljene gradnje u parku: U općini centar tvrde da su medijski natpisi lažni
Šta će se graditi i na koji način će Hastahana biti uređena, konačno će odlučivati građani u javnim raspravama koje će biti organizirane tim povodom, najavljeno je u saopćenju iz te općine

 

Općina Centar u Sarajevu demantirala je medijske napise da će na lokalitetu Hastahana biti građeni objekti od šest spratova.

 

Šta će se graditi i na koji način će Hastahana biti uređena, konačno će odlučivati građani u  javnim raspravama koje će biti organizirane tim povodom, najavljeno je u saopćenju iz te općine.

 

Ističe se da je Općinsko vijeće Centar Sarajevo  većinom glasova vijećnika usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar-Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana.

 

Iz općine Centar podsjećaju da je na tom lokalitetu ranije  bila planirana izgradnja „Muzeja opsade Sarajeva“, ali nakon što je investitor projekta „Fama“ kolekcija zvanično pisanim putem obavijestio Općinu Centar da odustaje od njegove realizacije, pristupilo se izradi drugog rješenja kako bi se navedeni lokalitet uredio i stavio u funkciju građana - kaže se u saopćenju.

 

U Odluci koju je usvojilo Općinsko vijeće nigdje se ne spominje izgradnja objekta od šest spratova kao što se navodi u pojedinim medijskim člancima, navedeno je dalje u saopćenju.

 

- Ovdje je u pitanju isključivo pokretanje procedure za buduće uređenje lokaliteta, a u smjernicama za izradu plana, odnosno članu 4. Odluke, između ostalog je navedeno da na lokalitetu može biti izgrađen objekat koji će se sastojati od suterena, prizemlja i jednog sprata, a u kojem bi bili smješteni sadržaji nestambene namjene, odnosno galerije, knjižare, izložbeni prostori, edukativni sadržaji za djecu, multimedijalni sadržaji, poslovni, turistički i uslužni sadržaji.

 

Maksimalna tlocrtna površina, u skladu sa smjernicama za izradu, može iznositi 3.500 kvadratnih metara, a površina parcele iznosi 1,2 hektara. U smjernicama dakle stoji da se može graditi objekat, a nigdje nije utvrđeno da će on automatski biti i izgrađen - navode iz Općine Centar.

 

Nadalje, prema smjernicama za izradu plana predviđena je izgradnja podzemne garaže tako da bi iznad površine mogao biti izgrađen trg s hortikulturnim rješenjem i urbanim mobilijarom.

 

Izmjene i dopune ovog planskog dokumenta neće ići po skraćenoj, već po redovnoj proceduri, uz učešće relevantnih stručnjaka i institucija, kao i svih zainteresiranih građana, a prihvaćen je prijedlog da se raspiše javni konkurs za idejni projekt budućeg izgleda prostora parka Hastahana, tvrde također iz općine.

 

(Fena, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook