30. septembra u bnp zenica

Belgijskom predstavom 'Slijepi pjesnik' počinje ovogodišnji MESS: Praznik teatra uz 22 predstave iz 13 zemalja

Kultura29.09.17, 19:48h

Belgijskom predstavom 'Slijepi pjesnik' počinje ovogodišnji MESS: Praznik teatra uz 22 predstave iz 13 zemalja
U fokusu ovogodišnjeg Teatarskog festovala bit će atipični naratori i naratorke, oni čiji glasovi se rijetko čuju. Publici će pripovijedati žene, interseksualne osobe, izbjeglice i osobe s tjelesnim poteškoćama

 

 

Internacionalni teatarski festival MESS bit će otvoren 30. septembra predstavom "Slijepi pjesnik" belgijske trupe Needcompany, u režiji Jana Lauwersa na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.


Pedeset sedmi festival MESS koji će slaviti različitosti trajat će od 30. septembra do 8. oktobra 2017., a u okviru MESS-a bit će odigrane 22 predstave iz 13 zemalja.


U fokusu ovogodišnjeg Teatarskog festovala  bit će atipični naratori i naratorke, oni čiji glasovi se rijetko čuju. Publici će pripovijedati žene, interseksualne osobe, izbjeglice i osobe s tjelesnim poteškoćama.


Reditelj Dino Mustafić na danas održanoj pres-konferenciji istakao je da ovogodišnji MESS otvara jednu novu platformu te će se približavati publici i kao inkluzivni teatar te da će se određivati i prema potrebama stanovništva i njihovim različitim identitetima.


Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković apelovao je na nadležne da ne zanemaruju internacionalnu kulturu čiji je dio i MESS.


Osvrnuo se i na značaj društveno odgovornih kompanija, te je danas  Zlatni lovorov vijenac za doprinos scenskoj umjetnosti uručen BH Telecomu  kojem je ovo priznanje pripalo za dvadeset godina kontinuirane finansijske podrške ovom festivalu.


 -BH Telecom je od svog osnivanja 2002. godine (kada sektor telekomunikacija postaje samostalno Javno preduzeće), a indirektno i prije toga, kroz Javno preduzeće PTT saobraćaja BiH, bio neizostavni dio razvoja Festivala. Ne postoji niti jedna druga kompanija koja je u smislu kontinuiteta više vezana za Festival MESS od BH Telecoma. Praktično, BH Telecom i Festival MESS, su zajedno prolazili kroz različite izazove od 1992., i na različite načine razvijali ideju o važnosti jačanja veza i komunikacija Bosne i Hercegovine i svijeta - objasnio je Nihad Kreševljaković   odluku Direkcije prilikom dodjele ove nagrade.


Izvršni direktor za poslovanje BH Telecoma Dujko Hasić rekao je da im ova nagrada mnogo znači jer dokazuje opredijeljenost ka društveno-odgovornoj politici BH Telecoma, posebno u segmentu razvoja kulture i umjetnosti.


-Kao lider na telekomunikacijskom tržištu imamo i obavezu podržavati projekte od općeg značaja te smo u posljednjih 20 godina kroz donacije i sponzorstva dodijelili 3,2 miliona KM - izjavio je Hasić.


Festival MESS samo u zadnjih pet godina od ove kompanije dobio je 150.000 KM.


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook