U skoroj budućnosti u Sarajevu

Stavljen potpis na najveći projekat nakon Zimske olimpijade '84: Otvoren put za izgradnju Muzeja Ars Aevi

Kultura29.09.17, 16:22h

Stavljen potpis na najveći projekat nakon Zimske olimpijade '84: Otvoren put za izgradnju Muzeja Ars Aevi
- Stavljanjem potpisa na Sporazum ova kolekcija je prešla u vlasništvo građana Sarajeva. Time je počela praktična realizacija najvećeg projekta od javnog interesa nakon Zimske olimpijade 1984. godine - istakao je zamjenik gradonačelnika Milan Trivić

 


 

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić i predsjednik Fondacije "Ars Aevi" Ilija Šimić danas su na osnovu odluke Gradskog Vijeća Grada Sarajeva, potpisali Sporazum čime je otvoren put da glavni grad BiH u skoroj budućnosti dobije Muzej savremene umjetnosti.

 

Nova javna ustanova treba da osigura trajno rješenje problema smještaja jedne od najvrednijih umjetničkih kolekcija u regionu.

 

- Stavljanjem potpisa na Sporazum ova kolekcija je prešla u vlasništvo građana Sarajeva. Time je počela praktična realizacija najvećeg projekta od javnog interesa nakon Zimske olimpijade 1984. godine - istakao je zamjenik gradonačelnika Trivić.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić zahvalio je Italiji, zemljama Evropske unije i UNESCO-u na podršci projektu koja će omogućiti da se Sarajevo priključi glavnim gradovima koji imaju Muzej savremene umjetnosti.

 

Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovao  je i šef Kancelarije UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum koji je najavio mogućnost da UNESCO otvori "specijalni račun" za finansiranje kreativnog centra Ars Aevi na Marijin Dvoru u Sarajevu, saopćeno je iz  Uprave Grada Sarajeva.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook