Ne mogu učestvovati u štrajku 13. oktobra

Sindikat KCUS-a isključen iz Sindikata radnika u zdravstvu KS: 'Prekršili ste statut i djelovali suprotno našim ciljevima!'

Hronika28.09.17, 12:06h

Sindikat KCUS-a isključen iz Sindikata radnika u zdravstvu KS: 'Prekršili ste statut i djelovali suprotno našim ciljevima!'
Osnovna sindikalna organizacija Univerzitetski klinički centar Sarajevo nije obavijestila Sindikat da više ne žele biti članovi i organizacioni dio ovog Sindikata, niti da su pokrenute aktivnosti na registraciji sindikata kao samostalnog pravnog subjekta

 

Osnovna sindikalna organizacija Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu je dobila Odluku o isključenju iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, iako pismenim putem nije tražila isključenje iz tog Sindikata. Stoga ne može učestvovati u organizovanom štrajku na nivou Kantona Sarajevo koji je zakazan za 13. oktobra, saopćeno je iz Sindikata KCUS-a. 

 

Kako se navodi u saopćenju Sindikata KCUS-a, Odluku o isključenju iz Sindikata radnika u zdravstvu KS-a je donio predsjednik Sindikata radnika u zdravstva KS Edo Selimić i nekolicina njegovih bliskih suradnika, članova Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS, što se može potvrditi Odlukom Glavnog odbora radnika u zdravstvu KS.

 

Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, na 14. vanrednoj sjednici održanoj 7. septembra, donio je Odluku o prestanku postojanja Osnovne sindikalne organizacije Univerzitetski klinički centar Sarajevo kao organizacionog dijala Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u.

 

- Osnovna sindikalna organizacija Univerzitetski klinički centar Sarajevo zbog kršenja Statuta i programskih ciljeva Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u, te registracije kao samostalnog pravnog subjekta kod Ministarstva pravde i uprave KS, usljed čega je djelovala suprotno ciljevima i interesima ovog Sindikata prestaje postojati kao organizacioni dio Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u sa 7. septembrom 2017. godine. Sa danom prestanka postojanja, prestaje ovlaštenje Osnovne sindikalne organizacije Univerzitetski klinički centar Sarajevo da upotrebljava pečat ove sindikalne organizacije, koji je vlasništvo ovog Sindikata, kao i da raspolaže sredstvima na podračunu broj: 1344601001879042 koji je otvoren na osnovu zahtjeva ovog Sindikata. Postupanje suprotno prethodnom stavu smatrat će se zloupotrebom pečata i podračuna pomenute sindikalne organizacije, te će protiv odgovornih biti pokrenuti odgovarajući postupci", stoji u Odluci Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u.

 

Razriješeni su funkcije član Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu u KS Dženana Hrustemović i Haris Vukas, dosadašnji članovi Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu u KS iz Osnovne sindikalne organizacije KCUS-a.

 

U obrazloženju ove odluke Sindikat radnika u zdravstvu KS saopćava kako u Službenim novinama KS postoji upisano Udruženje "Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu". Udruženje se vodi od 22. juna 2017., te je ovlaštena osoba koja ga predstavlja Dženana Hrustemović, a koja je ujedno i predsjednica Osnovne sindikalne organizacije KCUS-a.

 

- Osnovna sindikalna organizacija Univerzitetski klinički centar Sarajevo nije obavijestila Sindikat da više ne žele biti članovi i organizacioni dio ovog Sindikata, niti da su pokrenute aktivnosti na registraciji sindikata kao samostalnog pravnog subjekta. Pored toga, predstavnici ove sindikalne organizacije su i nakon registracije kod nadležnog ministarstva dolazili na sjednice Glavnog odbora Sindikata i još uvijek nisu dostavili obavijest o izvršenoj registraciji iako su im poznate odredbe Statuta Sindikata koje regulišu članstvo i unutrašnju organizaciju Sindikata. Ovakvim postupanjem Osnovna sindikalna organizacija KCUS-a je prekršila Statut i programske ciljeve Sindikata radnika u zdravstvu KS usljed čega je djelovala suprotno ciljevima i interesima Sindikata", objašnjeno je u odluci o isključenju zbog činjenice da osnovne sindikalne organizacije čine sastavni dio Sindikata radnika u zdravstvu i nemaju status pravne osobe.

 

 

(Fena/ aš)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook