Nakon što je BiH izgubila spor sa austrijskom kompanijom 'Strabag'

Sprema se optužnica zbog mosta na Savi kod Svilaja: Ko će odgovarati za 1,2 miliona KM?

Hronika26.09.17, 11:33h

Sprema se optužnica zbog mosta na Savi kod Svilaja: Ko će odgovarati za 1,2 miliona KM?
Sada, kako pojašnjavaju, stvoreni su svi preduslovi da se optuže oni koji su doveli do toga da budžet bude oštećen za 642.263 evra ili 1.256.139 KM. Istraga se vodila ranije i čekalo se da se okonča spor, jer do presude arbitražnog suda nije bilo nikakve štete po BiH, tako da se optužnica nije ni mogla napisati

 

Izvor: Nezavisne novine; Autor: Uroš Vukić

 

Nakon što je Bosna i Hercegovina i zvanično od austrijske kompanije "Strabag" izgubila spor težak više od 1,2 miliona KM, na potezu je Tužilaštvo BiH, koje sada, nakon što je nastala šteta, ima osnova da reaguje i procesuira one koji su za to odgovorni. "Postoji predmet i predmet je u radu. Više informacija i detalja ne možemo davati", rečeno je "Nezavisnim" u Tužilaštvu BiH.

 

Istraga o ovom slučaju u Tužilaštvu BiH vodi se već godinama, a kako je pojašnjeno iz nekoliko izvora, ta istraga ranije nije mogla biti okončana iz razloga što nije bilo nikakve štete po budžet ili BiH.

 

Sada, kako pojašnjavaju, stvoreni su svi preduslovi da se optuže oni koji su doveli do toga da budžet bude oštećen za 642.263 eura ili 1.256.139 KM. "Istraga se vodila ranije i čekalo se da se okonča spor, jer do presude arbitražnog suda nije bilo nikakve štete po BiH, tako da se optužnica nije ni mogla napisati. Tender zbog kojeg će BiH ostati bez više od 1,2 miliona KM raspisan je bez minimuma dokumentacije, čak bez glavnog projekta, iako se znalo da je bez njega nemoguće dobiti građevinsku dozvolu. Pored glavnog projekta, za apliciranje za građevinsku dozvolu treba vam još 27 dokumenata i već tada se znalo da od tog posla neće biti ništa", ispričao je izvor "Nezavisnih".

 

Inače, prvi tender za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja, zbog kojeg BiH i treba da plati austrijskom "Strabagu" 1,2 miliona KM, raspisan je 2011. godine u vrijeme dok je Ministarstvom transporta i komunikacija BiH rukovodio Rudo Vidović.

 

Pored Vidovića, u raspisivanju tendera učestvovala je i Jedinica za implementaciju projekta "Autocesta na koridoru 5c", na čijem čelu je bio Namik Kupusović. Na tom tenderu, s ponudom od 21 milion eura, pobijedila je austrijska kompanija "Strabag", a ugovor s njom potpisao je upravo Vidović, te tadašnji predsjednik Uprave "Hrvatskih autocesta" iz Hrvatske Stjepko Boban. Ugovorom je bilo definisano da u posao budu uvedeni u roku od 180 dana, što se na kraju nije desilo, a samo dan nakon isteka tog roka "Strabag" pokreće spor protiv BiH i Hrvatske, tražeći da im se plate penali jer nisu na vrijeme uvedeni u posao. Za razliku od BiH, Hrvatska je prihvatila ponudu "Strabaga" i bez arbitraže pristala da im isplati novac, što je, kako se sada ispostavilo nakon odluke arbitražnog suda, bio dobar potez.

 

Odluku da BiH ne isplaćuje novac "Strabagu", već da ide na arbitražu, donio je Damir Hadžić, tadašnji ministar transporta i komunikacija BiH, koji je na jednoj od sjednica Savjeta ministara BiH insistirao na tome da se ide na arbitražu i da se procesuiraju odgovorni koji su doveli do toga. "Arbitražne presude su konačne i izvršne i nema nikakvih žalbi, ali teško je taj novac naplatiti jer ne postoji mehanizam naplate tih presuda", rekao je "Nezavisnim" juče Mlađan Mandić, pravobranilac BiH. Zanimljivo je da su se Hrvatska i BiH nakon što je "Strabag" odustao od posla dogovorile da posao dodijele firmi "Viadukt" iz Zagreba, s tim da je dogovoreno da pola posla pripadne zeničkoj kompaniji "Metalno".

 

Međutim, na to nisu htjeli pristati EBRD i EIB, koji su insistirali na novom tenderu. Na drugom ponovljenom tenderu, koji je završen u martu 2013. godine, posao je dodijeljen ponovo "Viaduktu", iako je za milion KM bio skuplji od pojedinih ponuđača, zbog čega je poništen i taj drugi tender, a tek na trećem posao je dodijeljen ponovo "Viaduktu", koji je zajedno sa GP "Hering" iz Širokog Brijega i započeo gradnju tog mosta, ali je u međuvremenu zbog blokade računa i teške situacije na kraju odustao od tog posla.

 

Radovi na mostu kod Svilaja, vrijedni više od 22 miliona eura, počeli su polovinom septembra 2016. godine. Ako sve bude kako je planirano, taj most bi trebalo da bude završen već krajem iduće godine.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook