Bivši predsjednik Hrvatske dočekan ovacijama

Stipe Mesić: Nemaju dva totalitarizma, nisu isto Jasenovac i Goli otok

Front26.09.17, 08:11h

Stipe Mesić: Nemaju dva totalitarizma, nisu isto Jasenovac i Goli otok
Za razliku od Zagreba, istarska mjesta ne daju na Tita čije ime i dalje stoji na ulicama i trgovima, bez obzira na susjedstvo

 

Istarska županija juče je proslavila svoj dan i obljetnicu pripojenja Hrvatskoj. Kako to biva, na svečanost su bili pozvani državni dužnosnici, ali i neki bivši poput Stjepana Mesića. Za vruću atmosferu pobrinuli su se predstavnici antifašista dijeleći jednima zvižduke, a drugima ovacije.

 

"Prije ćemo mi umrijeti, nego svoje zemlje dat! Smrt fašizmu, sloboda narodu", skandirali su okupljeni.

 

Na svečanoj sjednici obilježavaju se Pazinske odluke o sjedinjenu Istre s maticom Hrvatskom i Pariški mirovni ugovori kojima je Italija odstupila od Istre, hrvatskih otoka i gradova.

 

"Ovaj diplomatski uspjeh ne bi bilo moguće ostvariti bez pobjede NOB na čelu s Titom", kazao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

 

Ovacijama je dočekan bivši predsjednik Stipe Mesić kojem istarski anfifašisti nisu zamjerili sporne izjave iz 90-ih o NDH.

 

"Nemaju dva totalitarizma, nisu isto Jasenovac i Goli otok", rekao je Mesić.

 

U tu atmosferu stigla je i hrvatska predjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je prvo položila vijenac na središnjem spomeniku u parku narodnog ustanka. Čim je stala za govornicu dobacivanja i zvižduci iz publike podsjetila su je na premještanje Titove biste s Pantovčaka.

 

Najžešći antifašisti govore da predsjednica nije osobito dobrodošla u Istru jer kako kažu: "Mi smo onaj objekt gradili za Tita, a ona ga je odmah izbacila van!".

 

Za razliku od Zagreba, istarska mjesta ne daju na Tita čije ime i dalje stoji na ulicama i trgovima, bez obzira na susjedstvo.

 

"Mi smo uvijek isti, dakle, mi se ne mijenjamo, mi znamo koje su naše vrijednosti, mi znamo koji su naši trgovi i te trgove sasvim sigurno nećemo mijenjati", rekao je Valter Flego, župan Istarske županije.

 

Time bi kažu promijenili i svoj identitet, u Županiji u kojoj se drugovi, drugarice i borci svečano pozdravljaju jednako kao i hrvatski branitelji.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook