U prepunoj sali Banskog dvora u Banjaluci

Opozicija u RS-u organizovala prvu 'skupštinu naroda': Vlast je uzela perspektivu građanima, to se mora promijeniti!

Front25.09.17, 21:04h

Opozicija u RS-u organizovala prvu 'skupštinu naroda': Vlast je uzela perspektivu građanima, to se mora promijeniti!
Govedarica je rekao da je predsjednik RS-a Milorad Dodik "slagao" narod da će provesti referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH te pokazao da nema "političkog karaktera i spreman je da radi svojih ličnih interesa proda i narod i RS"

 

Stranke opozicije u RS-u večeras su u Banjoj Luci ukazale da imaju rješenje za ekonomske probleme, te kako da, naveli su, zatvore lopove i kriminalce te da vrate otete milijarde u entitetski budžet.

 

Na prvoj “skupštini naroda”, organiziranog nakon što poslanicima SDS-a, PDP-a i NDP-a, onemogućeno da prisustvuju posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da se na ovaj način čuva i štiti RS, koja je ekonomski uništena od aktulene vlasti i pred brojnim je izazovima.

 

Kritikovao je rastrošnost vlasti na račun građana, ukazujući na prezaduženost tog bh. entiteta, odlazak mladih, ljekare bez uplaćenih doprinosa, loš položaj penzionera, nezaposlenost...

 

-U posljednjih deset godina iz RS su otete 3,5 milijarde KM. To su rezultati rada režima koji se boji istine - ustvrdio je Borenović navodeći da opozicija neće odustati kako bi RS postala društvo jednakih šansi za sve.

 

Lider SDS-a Vukota Govedarica je kazao da je vlast „uzela“ perspektivu građanima te da se to mora promijeniti.

 

Odbacio je optužbe vlasti RS-a da opozicija provodi tzv.“makedonski scenarij u RS“.

 

Govedarica je rekao da je predsjednik RS-a Milorad Dodik "slagao" narod da će provesti referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH te pokazao da nema "političkog karaktera i spreman je da radi svojih ličnih interesa proda i narod i RS".

 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je podsjetio šta je opozicija na posljednjoj sjednici Narodne skupštine tražila da se poštuje Ustav i zakon i raspravlja o revizorskom izvještaju o stanju budžeta RS-a u 2016., jer je to bila zakonska obaveza, a revizija još jedina ukazuje na nepravilosti u radu vlasti, što oni ne žele da se zna.

 

-Ne branimo personalno glavnog revizora Duška Šnjegotu, već instituciju revizije - rekao je Čavić i ističući da opozicija neće primjenjivati silu, ali da će insistirati na svojim zahtjevima, jer je sadašnja situacija neizdrživa.

 

-RS treba red i rad u svim oblastima - rekao je on.

 

Na „skupštini naroda“ govorili su i drugi poslanici opozicije, a najavljeno da će se ovakvih skupovi u narednih godinu dana organizirati u općinama RS-a.

 

Osim brojnih građana, predstavnika stranaka opozicije, skupu je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, te ministar vanjskih posla BiH Igor Crnadak.

 

(FENA/Foto: ATVBL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook