VIDEO/ Prvo obraćanje Angele Merkel nakon izbora

Želimo jaku EU, ali i pridobiti glasove koji su otišli desničarima

Front24.09.17, 20:50h

Želimo jaku EU, ali i pridobiti glasove koji su otišli desničarima
Ostvarili smo strateški cilj, bez nas nije moguće formirati vladu, a mi smo ponovo dobili odgovornost da to učinimo, rekla je Merkel

 

Želimo održati jaku Evropsku uniju i napraviti detaljnu analizu zašto je AfD dobio tako veliki broj glasova, izjavila je Angela Merkel, njemačka kancelarka u prvom obraćanju nakon izbora.  

 

-  Ostvarili smo strateški cilj, bez nas nije moguće formirati vladu, a mi smo ponovo dobili odgovornost da to učinimo – rekla je Merkel i kampanju ocijenila teškom. Ona je obećala da će „dobrom politikom“ pokušati pridobiti glasače koji su dali svoj glas radikalno-desničarskoj stranci AfD.

 

Moramo nastaviti ekonomske reforme i održati snažnu ekonomiju, rekla je Merkel.

 

- Naravno, želimo održati i snagu EU i Evrope. Boriti se protiv ilegalne imigracije i uzroka imigracije i naravno učiniti sve da održimo unutrašnju sigurnost – rekla je Merkel.

 

Ona je već za sutra najavila razgovore sa potencijalnim partnerima o formiranju nove vlade, za svoj četvrti mandat na kancelarskoj poziciji.

 

 

Nešto prije nje, javnosti se obratio Martin Schulz, čelnik SPD-a, koji je iznio zadovoljstvo rezultatom svoje stranke, ali rekao da će oni ostati u opoziciji nakon četverogodišnje koalicije sa CDU.

 

Uprkos značajnom padu broja glasova kršćanski demokrati Angele Merkel ostaju najjača partija u Bundestagu sa 32,7 posto glasova, ali su na treće mjesto izbili radikalni desničari AfD koji su prema najnovijim izlaznim anketama osvojili 13,4 posto glasova.

 

Ispred njih su socijaldemokrati SPD sa 20,2 posto, što je najlošiji poslijeratni rezultat ove stranke. Izborni prag su prošli Ljevičarska stranka, Zeleni i FDP.

 

Prema prvim procjenama koje je na osnovu ovih rezultata objavio DW, stranka Angele Merkel imat će 217 mandata, SDP 134, AfD 89, FDP 70, Zeleni 62, a Ljevičari 59.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook