Za prste polizati

Jeftinije i ukusnije od ovoga ne može: Napravite kolač od ostataka u kuhinji

Auto & Dom24.09.17, 19:39h

Jeftinije i ukusnije od ovoga ne može: Napravite kolač od ostataka u kuhinji
Po želji gotov kolač možete posuti šećerom u prahu ili ako imate ostatke čokolade za kuhanje napraviti glazuru

 

Pripremanje deserta obično zahtjeva odlazak u trgovinu po sastojke koji često nisu dio naše kupovne košarice. Slasnim delicijama specifičnih okusa za koje novčani izdatak unaprijed planiramo itekako može konkurirati i jedan običan kolač, sočan i ukusan, ali sa sastojcima koje gotovo uvijek imamo pri ruci.

 

Za ovaj recept vam ne treba popis namirnica i odvajanje vremena za traženje po policama trgovine, nego ostaci sastojaka od nekih prijašnjih spravljenih kolača.  

   Sastojci:

- 2 cijela jaja
- 1 šoljica šećera
- 1 šoljica mljevenih oraha
- 1 šoljica griza
- ½ šoljice ulja
- 2 kašike glatkog brašna
- 2 oguljene i naribane jabuke
- 1 šoljica mlijeka
- 1 vanilin šećer i 1 prašak za pecivo

 

Priprema:


Cijela jaja sa šećerom izmutite mikserom u glatku smjesu, potom u nju dodajte ulje i lagano izmiksajte. Ručno umiješajte griz i orahe, pridodajte jabuke i po želji grožđice koje ste prethodno namočili u mlijeku.

 

Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i naspite u smjesu, potom na kraju lagano ulijte mlijeko i sve dobro izmiješajte.

 

Smjesu prelijte u okrugli ili četvrtasti kalup i pecite pola sata u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni Celzijusevih.

 

Savjet: Po želji gotov kolač možete posuti šećerom u prahu ili ako imate ostatke čokolade za kuhanje napraviti glazuru: 10 dkg čokolade rastopite na pari i dodajte malo maslaca i tople vode dok ne dobijete tekuću gustu smjesu. Glazuru prelijte po kolaču dok je još vruć.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook