Opet na meti vandala

Zapaljeno staro turbe kod Vranduka: Obili vrata i podmetnuli požar

Hronika24.09.17, 17:26h

Zapaljeno staro turbe kod Vranduka: Obili vrata i podmetnuli požar
Turbe kod Vranduka potiče još iz Osmanskog perioda, a u posljednjih nekoliko godina održava ga grupa entuzijasta iz Zenice

 

Staro turbe koje se nalazi nedaleko od Vranduka kod Zenice ponovo se, po ko zna koji put, našlo na meti vandala.

 

Naime, još uvijek neidentificirani počinitelji obili su vrata i zapalili unutrašnjost ovog objekta. Cijeli slučaj policiji je prijavljen jutros u 11 sati, a uviđaj je još u toku.

 

- Slučaj su nam prijavili džematlije džemata Ponirak. Inače, od 1. septembra do jutros niko nije obilazio ovo turbe tako da se ovo i desilo u ovom periodu. O svemu je upoznat dežurni tužilac, a na licu mjesta je i inspektor protivpožarne zaštite – kazao je za Avaz dežurni operativni MUP-a ZDK.

 

Turbe kod Vranduka potiče još iz Osmanskog perioda, a u posljednjih nekoliko godina održava ga grupa entuzijasta iz Zenice, koji su turbe nakon brojnih provala i uništavanja, svaki put vraćali u prvobitno stanje.

 

Prema legendi turbe je podignuto vojniku koji je braneći Vranduk od vojske princa Eugena Savojskog poginuo. Druga legenda kaže da je to turbe podignuto jednom pravednom vojniku kojem je kapetan odrubio glavu a on noseći glavu u rukama pade na mjestu gdje je izgrađeno turbe.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook