Nije provedena konkursna procedura, pa nema ni biografija

Ko su novi članovi NO 'Vodovoda': Jedan od njih je Konakovićev savjetnik i kandidat Naše stranke za Parlament FBiH

Hronika22.09.17, 16:47h

Ko su novi članovi NO 'Vodovoda': Jedan od njih je Konakovićev savjetnik i kandidat Naše stranke za Parlament FBiH
Na jučerašnjoj konferenciji za medije premijer KS Elmedin Konaković u samo kratkim crtama dao je šture informacije o novom Nadzornom odboru i njegovim članovima, naglašavajući da oni imaju struku i znanje koje je potrebno

 

Skupština KJKP Vodovod i kanalizacija u srijedu je smijenila Nadzorni odbor ovog preduzeća, te imenovala novi, čiji bi članovi u narednim danima trebali raditi na smjeni aktuelne Uprave ovog komunalnog preduzeća.

 

S obzirom na kritičnu situaciju u kojoj se ovo preduzeće već duže vrijeme nalazi i vodosnabdijevanje građana Kantona Sarajevo koje nikada nije bilo gore, ova infomacija je posebno zainteresovala javnost. Međutim, na jučerašnjoj konferenciji za medije premijer KS Elmedin Konaković u samo kratkim crtama dao je šture informacije o novom Nadzornom odboru i njegovim članovima, naglašavajući da oni imaju struku i znanje koje je potrebno, te da je to bio jedini kriterij koji se gledao pri njihovom angažovanju.

 

Novi članovi NO su Rasim Mezit, Senad Smajlović i Damir Saračević.

 

- Oni su prijedlog mene lično i mojih saradnika. Ovdje nema nikakve politike niti oni imaju ikakve veze sa mnom. Doveli smo čovjeka (Senad Smajlović) iz tuzlanskog vodovoda, mašinca, hidraša, koji je tamo bio direktor pogona kada se rješavao problem tuzlanskog vodosnabdijevanja. Drugi (Rasim Mezit) je član Porezne uprave FBiH, jedan ozbiljan diplomirani pravnik, hrabri poreski inspektor koji ima enormno iskustvo iz upravnih postupaka, procedura oblasti prava koji su u nadzornom odboru veoma bitni. Treći momak dolazi iz realnog sektora, koji je sada u mom kabinetu, jedan od mojih saradnika na povremenim poslovima, kojeg sam upoznao dok je radio na razvoju IT sektora kao lidera u formiranju jedne od najboljih kompanija u Sarajevu iz ove oblasti – kazao je Konaković.

 

U Vodovodu smo tražili biografije članova novog Nadzornog odbora koji bi trebali spasiti ovo preduzeće, ali ih nismo dobili jer ih, kako su rekli za Faktor, ni oni nemaju.

 

- Vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora su imenovani na sjednici Skupštine KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo dana 20.9.2017. godine. S obzirom na to da se radi o imenovanju vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora, u skladu sa propisima nije provođena konkursna procedura, u kojoj je obavezan dokument i biografija članova Nadzornog odbora. Zbog toga u ovom momentu nemamo biografije članova NO – kazali su za Faktor iz Vodovoda.

 

Tražeći informacije o novim članovima NO, saznali smo da Senad Smajlović već nekoliko godina ne radi u tuzlanskom Vodovodu, gdje je bio rukovodilac sektora. Smajlović je trenutno zaposlenik JP Ceste FBiH, a završio je Mašinski fakultet u Sarajevu.

 

- Ja nemam nikakvo ovlaštenje da pričam, zaista ne mogu davati nikakve izjave, a i ovo je osjetljiva tema – kratko je kazao Smajlović za Faktor.

 

Ni njegov novi kolega Rasim Mezit, zaposlenik Porezne uprave FBiH, nije želio govoriti o svom budućem angmažmanu.

 

- Još nije bila konstituirajuća sjednica, tako da još ništa tačno ni ne znamo i prije nje ne mogu ništa govoriti -  rekao nam je Mezit. On je diplomirani pravnik i kriminalista.

 

Sudeći prema komentarima građana na društvenim mrežama, za oko im je posebno zapeo treći član NO Damir Faruk Saračević, kojeg Konaković spominje kao stručnjaka iz IT sektora, koji je od nedavno njegov savjetnik.

 

U biografiji Saračevića se navodi da je Konakovićev savjetnik kada je u pitanju unapređenje IT sektora u Sarajevu s fokusom, između ostalog, na sljedeće: projekat Sarajevo IT Park, kreiranje UI Business Centra, digitalizacije javne infrastrukture, javnih komunalnih preduzeća, javnog prijevoza, sistema zdravstvene zaštite...

 

Ipak, kako saznaje Faktor, Saračević je prije nego što je dospio do kabineta premijera radio u IT kompaniji Mistral, u kojoj je direktor njegov brat, ali je bio na funkciji CMO (Chief Marketing Officer), odnosno bio je zadužen za marketing, promociju firme, odnose sa javnošću, a ne za IT. Damir nije IT stručnjak ni po struci, s obzirom na to da je završio Fakultet političkih nauka u Americi, te Master studij u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bologni. Damir Faruk Saračević je bio kandidat Naše stranke za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u izbornoj jedinici za općine Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Trnovo, Pale (Prača), Foča (Ustikolina) i Goražde.

 

Na pitanje kako će on i ostali članovi novog Nadzornog odbora propalog komunalnog preduzeća doprinijeti njegovom oporavku nismo dobili odgovor, a to očigledno ostaje da vidimo u narednom periodu.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook