VIDEO/ SLAVEN KOVAČEVIĆ O 'PREOBRAŽAJU' PREDSJEDNIKA RS

Tenkovima doveden na vlast, sad mijenja retoriku: Hoće li Dodik od nacionaliste ponovo postati reformista?!

Front20.09.17, 10:04h

Tenkovima doveden na vlast, sad mijenja retoriku: Hoće li Dodik od nacionaliste ponovo postati reformista?!
Vrlo je izvjesno da je Dodik svoje mišljenje potražio izvan BiH i da je nakon sastanka kojeg je imao u Beogradu ovih dana donio odluku da se to ne dira, a i sam Vučić je rekao da Srbija u BiH treba imati dobrog komšiju

 


Može li Milorad Dodik preko noći postati ponovo reformista kao što je postao nacionalista, kada osjeti da ne može više držati vlast na nacionalistički način? Odgovarajući na ovo pitanje, doktor političkih nauka Slaven Kovačević je, gostujući u Dnevniku TV1, pojasnio:


- Doveden je svojevremeno na tenkovima na vlast i vrlo je izvjesno da će, kada uvidi da vlast ne može održati na ovaj način, promijeniti retoriku, a i sam je jednom priznao da pričajući ljudima o zaposlenju nije mogao ostvariti glasove pa je prešao na nacionalizam.


Kovačević je naglasio i da je vrlo izvjesno i da je Dodik svoje mišljenje potražio izvan BiH i da je nakon sastanka kojeg je imao u Beogradu ovih dana donio odluku da se to ne dira, a i sam Vučić je rekao da Srbija u BiH treba imati dobrog komšiju.


- I ja vjerujem da je to jedan od razloga, navodi Kovačević.


Govoreći o uticaju Rusije na ovim prostorima on je ističe da Rusija pokušava težište tenzija prebaciti na ove prostore kako bi rasteretila krimsko pitanje, te da je ovo pogodno tlo za djelovanje takve politike.


- Tu se ne radi samo u BiH, nego i o Makedoniji, Crnoj Gori Srbiji. Radi se o taktici kako bi se izmjestile tenzije što dalje od svojih granica kako bi kontrirali Zapadu. Rusija će na ovim prostorima svoj uticaj pokušavati da ostvari preko različitih nevladinih organizacija, ali postiji mogućnost i da kao saveznika i partnera u BiH uzme i hrvatsku politiku, pojašnjava Kovačević.


Komentarišući odnos susjeda prema BiH, on smatra da Vučićevo prijateljstvo prema BiH zahtijeva manifestaciju na konkretan način i da se za sada u to ne možemo biti uvjereni, a na Vučiću je da povuče prvi potez i da deblokira procese u BiH, što je i u interesu Srbije.


Kovačević je komentarisao i stalno pozivanje hrvatske predsjednice na brojke o radikalima u BiH, te je pozvao da obznani gdje su i ko su ti radikalni elementi.


- Kroz razmjenu podataka od strane službi BiH i Hrvatske može se doći do tačnih informacija. Kitarović to radi namjerno kako bi se invensticije iz BiH skrenule na neke druge prostore i nije slučajno da se te izjave daju jer tu postoji koncept, ističe Kovačević te didaje da bi se hrvatska predsjednica, prije svega, morala pozabaviti rastućim fašizmom u svojoj državi.


Kompletan razgovor pogledajte u prilogu TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook