Oglasili se iz Udruženja 'Kap'

Otvoreno pismo premijeru KS: Konakoviću, zašto se građanima osim vode, naplaćuje zrak koji prolazi praznim cijevima?

Hronika19.09.17, 11:03h

Udruženje za razvoj društva "Kap" apeliralo je danas na premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da podrži incijativu građana, prema kojoj će se domaćinstvima isporučivati mjesečni računi za vodu u skladu s količinom isporučene vode, uz poziv da učini sve napore da se vodosnabdijevanje u glavnom gradu BiH što prije stabilizira.

U otvorenom pismu kantonalnom premijeru u ime, kako su naveli, oko 3.480 građana koji su dosad potpisali online peticiju za tužbu protiv preduzeća ViK d.o.o i Vlade KS kao osnivača preduzeća, ovo udruženje traži da se konačno formira stručni tim koji će raditi na rješavanju problema vodosnabdijevanja, a istovremeno i istražni tim koji će utvrditi koliko je kredita ViK dosada podigao i šta je učinjeno s tim sredstvima.

Udruženje je stava da istražni tim mora između ostalog utvrditi i zašto ViK svake godine posluje s gubicima, zašto to preduzeće mijenja samo skupe cijevi visokih profila koje po mišljenju struke ne treba mijenjati, a ne jeftine cijevi niskih profila koje su stvarni uzrok curenja vode te ko je odgovoran za stanje i gubitke u tom preduzeću. Također, taj tim mora, smatraju u udruženju, dati odgovor na pitanje koliki su dugovi koncesionara prema ViK-u, te posebno koliki je broj nelegalnih korisnika, koji su glavni uzrok problema i visokog procenta neprihodovane vode.

-Pitanje vodosnabdijevanja i generalno loših komunalnih usluga u glavnom gradu BiH je samo najvidljiviji nedostatak poštovanja i zanemarivanja potreba građana i zastupanja samo ličnih i stranačkih interesa - mišljenje je Udruženja "Kap", koje pita premijera "zašto se građanima osim vode, naplaćuje zrak koji prolazi praznim cijevima u noćnim satima".

Komentirajući izjavu Konakovića da će se vodovodna mreža sanirati kreditom EBRD-a u visini 50 miliona maraka, iz Udruženja "Kap" navode da je preduzeće ViK d.o.o već kreditno zaduženo, a po osnovu kamata ono izdvaja više od pola miliona maraka godišnje.

-Kreditno zaduživanje s namjerom kupovine socijalnog mira i to opet na teret građana, svakako nije rješenje koje podržavamo. Druge mogućnosti su da se izvrši rebalans budžeta KS koji godišnje iznosi oko 700 miliona KM te da se naplate potraživanja od nelegalnih korisnika vode, zbog kojih do legalnih korisnika u domaćinstva stiže svega 25 posto od ukupnih kapaciteta vode - smatraju iz ovog udruženja.

Dodaju da je u prošloj godini ViK fakturisao potrošačima ukupno 46 miliona KM za usluge isporuke vode i odvoda kanalizacije, a "kao najveći rashod tog preduzeća 22,6 miliona KM su plate i lična primanja za čak 899 zaposlenih".

Preduzeće ViK, kaže se u pismu, svake godine posluje s prosječnim gubitkom od 15 miliona maraka i ti gubici se nagomilavaju i do prošle godine su ukupno iznosili 102.763.994 KM.

-Očigledno je da se poslovanjem ViK-a trebaju baviti pravosudne institucije. Ranije ste izjavili da ste brojne materijale o kriminalu u ViK-u predali Tužilaštvu KS, te vas molimo da o vašem tužbenom zahtjevu i trenutnom statusu istog, obavijestite javnost - poručuju Konakoviću između ostalog iz ovog udruženja.

Pozivaju ga također i da, ukoliko smatra da je djelovanje Vlade Kantona u skladu s dosadašnjom legislativom ograničeno, inicijativama za izmjene zakonskih i podzakonskih akata Vlada KS može osigurati veću kontrolu nad javnim preduzećima u određenim situacijama.

(FENA/dg)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook