Izmjene i dopune Zakona o plaćama

GS: Sarajevo i dalje bez vode, a Konaković sebi i ministrima povećava plate!

Front19.09.17, 09:48h

GS: Sarajevo i dalje bez vode, a Konaković sebi i ministrima povećava plate!
Cilj izmjena zakona je da omoguće Elmedinu Konakoviću Dini da se slobodno hadžija s narodnim parama, poručuju iz Građanskog saveza

 

Građanski savez oglasio se saopćenjem kojim upozorava javnost da, "dok u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nema vode, Vlada premijera Elmedina Konakovića planira funkcionerima povećati plate putem izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo".

 

"Predložene izmjene i dopune ovog zakona od strane Vlade Kantona Sarajevo samo su u interesu izabranih dužnosnika, tzv. nosilaca izvršnih funkcija u organima zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo. Tačnije, cilj izmjena zakona je da omoguće Elmedinu Konakoviću Dini da se slobodno hadžija s narodnim parama.

 

Izmjenama zakona koje je pripremio ministar pravde i uprave, Vlada sama utvrđuje osnovicu i bod za obračun plate, što predstavlja brutalno kršenje i Zakona o radu Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Građanski savez smatra da je ovakav nacrt zakona čija je jedina svrha da podeblja bankovne račune tzv. izabranih dužnosnika (članovi Skupštine Kantona) i nosilaca izvršnih funkcija (premijer i članovi Vlade) sramotan, ali da predstavlja pravo lice premijera i vlade sačinjene od licemjera koji nemaju ni mrvu obraza.

 

U vrijeme dok radnici u privatnom sektoru primaju mizerne plate i dok brojni građani jedva sastavljaju kraj s krajem, kupajući se u lavoru i s lončićem sa naljepnicom sarajevskog Vodovoda i kanalizacije (VIK), Kantonalna vlada na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem hadžijski planira povećanje plata, paušala i ostalih dodataka skupštinskim zastupnicima i funkcionerima.

 

Ovo objašnjava i potpunu tišinu Skupštine Kantona koja ponizno služi fićfiriću koji se otvoreno i brutalno ruga građanima Sarajeva dok ih ponižava uskraćujući im pravo na vodu.

 

Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja da su budžetska opozicija i vlast u Kantonu Sarajevo jedno te isto i da u takvoj sprezi izvršne i zakonodavne vlasti zakoni odražavaju isključivo volju kartela koji živi od budžeta zadnjih 20 godina, a ne interese građana", stoji u saopćenju GS-a. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook