pet dana lutkarskog žara

Završeno IX Bugojansko lutkarsko bijenale: Najviše nagrada za predstavu 'Bajka o ribaru i ribici'

Kultura15.09.17, 21:21h

Završeno IX Bugojansko lutkarsko bijenale: Najviše nagrada za predstavu 'Bajka o ribaru i ribici'
Stručni žiri IX Bugojanskog lutkarskog bijenala, u sastavu Tamara Kučinović, član, Nerimana-Narda Nikšić, član i Željko Hubač, predsjednik, jednoglasno je odabrao ovogodišnje laureate

 

Završeno je IX Bugojansko lutkarsko bijenale. Publika je posljednjeg dana bila u prilici pogledati revijalnu predstavu ZAPADNA NIGDILIJA (ASUSarajevo) i posljednju takmičarsku predstavu BAJKA O RIBARU I RIBICI (JU GRADSKO POZORIŠTE Podgorica).

 

U Maloj sali KSC-a održale su se dvije prezentacije radionica; „Izrada lutaka“ i „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“. Predavači su bili doc.dr.art. Ria Trdin i  Dragoslav Todorović Šilja. 


Nakon toga se na ovogodišnjem Bijenalu, po prvi put, održala Promocija zbornika tekstova koji su imali scensko čitanje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH i na Bugojanskom lutkarskom bijenalu, te prezentacija projekta: Bijenalni konkurs za lutkarski tekst na nivou BiH.


Na kraju je upriličena svečana dodjela nagrada u Maloj sali KSC-a.


Dječiji žiri u sastavu Letizia Pličanić, Hana Jusić, Merjem Jusufbašić, Hena Zukić, Imran Nuspahić i Aida Sušić, je proglasio DEVETU OVČICU za najbolju predstavu. 


Stručni žiri IX Bugojanskog lutkarskog bijenala, u sastavu Tamara Kučinović, član, Nerimana-Narda Nikšić, član i Željko Hubač, predsjednik, donio je jednoglasno sljedeće odluke:


1. Priznanje za glumačku igru ansamblu predstave „Andersenovi kuvari“, u režiji Dragoslava Todorovića i izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. 


Podredivši svoje neupitne individualne glumačke kvalitete kolektivnoj igri, koja je bitan segment rediteljskog koncepta, glumci ove predstave su nam dokazali da se kroz čvrstu partnersku igru ponajbolje mogu apostrofirati individualne umjetničke vrijednosti. 


2. Nagrada za najbolju muziku Nikolaju Jakimovu za muziku u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina, u režiji E.Ibrahimova i izvođenju JU „Gradsko pozorište“ Podgorica.


U izuzetno zahtjevnog scenskoj formi ove predstave, u kojoj muzika postaje glavna potpora dramskoj akciji, Jakimov je našao značajan prostor za svoj autorski pečat i time pridonio atmosferi i emotivnoj liniji radnje.


3. Nagrada za vizualni identitet predstavama „Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina, u režiji E. Ibrahimova i izvođenju JU „Gradsko pozorište“ Podgorica, i „Odisej-san o povratku“ u režiji B. Kolevske i izvođenju „Dječijeg pozorišta Republike Srpske“ iz Banja Luke.


Izuzetno važan segment lutkarske predstave, koji nivo scenske atrakcije dovodi do katarze jednako kao i linija radnje, u ovim predstavama uspješno sprovodi taj pricnip. 


4. Nagrada za najbolju animaciju ansamblu JU „Gradsko pozorište“ Podgorica za animaciju lutaka u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina, u režiji E. Ibrahimova, i Ivici Lučiću i Ingi Šarić za animaciju lutke Deveta ovčica u predstavi „Deveta ovčica“ Silvije Šesto, u režiji Ljudmile Fedorove „Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku“.


Ispunivši prostor između tehničkog vođenja lutke i kreacije lika na umjetnički relevantan način, glumci/lutkari su postigli da lutkarstvo zaživi kao vrhunska kazališna umjetnost. 


5. Nagrada za najbolju režiju Ljudmili Fedorovoj za režiju predstave „Deveta ovčica“ Silvije Šesto „Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku“.


Vodeći računa o svim bitnim elementima pozorišne lutkarske predstave namijenjene djeci, Ljudmila Fedorova je uspjela da jednostavnim redateljskim rješenjima dovede u sklad glumačku igru i liniju radnje tvoreći kompaktnu predstavu snažnog umjetničkog izraza.


6. Nagrada za najbolju predstavu predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina, u režiji E.Ibrahimova i izvođenju  JU „Gradsko pozorište“ Podgorica.


Ova nadasve uzbudljiva i slojevita predstava u svom snažnom izrazu na mnogim razinama percepcije djeluje katarzično, a posebno na emotivnom planu. Bajka u kojoj je semantički kod iznad narativnog nerijetko postavlja mnoge zamke za inscenaciju. Zajedničkim radom autorski tim ove predstave i glumci su uspjeli svaku od tih zamki iskoristiti kao prednost za vrhunsku kreativnost. A u toj inventivnosti se krije sav žar lutkarske igre!


Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić zahvalio se svim prisutnim i zvanično zatvorio IX Bugojansko lutkarsko bijenale. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook