Nova stepenica u karijeri

Edin Zubčević novi umjetnički direktor Jazz Festivala Ljubljana

Kultura15.09.17, 09:57h

Edin Zubčević novi umjetnički direktor Jazz Festivala Ljubljana
Edin Zubčević osnivač je Jazz Festa Sarajevo, najstarijeg međunarodnog muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini koji je u protekle dvije decenije predstavio više od 700 evropskih i svjetskih umjetnika na nekoliko stotina koncerata, uključujući i brojne svjetske i evropske premijere

 

Umjetnički direktor međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo Edin Zubčević novi je umjetnički direktor Jazz Festivala Ljubljana, najstarijeg evropskog jazz festivala.

 

Zubčević će u naredne dvije godine obavljati funkciju selektora ljubljanskog jazz festivala, odnosno 59. i jubilarnog 60. izdanja ovog festivala. Umjetnički direktori Jazz Festivala Ljubljana do jula ove godine bili su portugalski stručnjak Pedro Costa i Bogdan Benigar

 

Program Jazz Festivala Ljubljana, Zubčević će kreirati zajedno sa Bogdanom Benigarom, direktorom festivala i voditeljem jazz i world music programa Cankarjevog doma, institucije koja organizira jazz festival.

 

“Sretni smo da nam se u timu pridružio Edin Zubčević koji je u proteklih 20 godina etablirao sarajevski Jazz Fest kao jedan od iznimno cijenjenih kulturnih događaja. Njegov doprinos Jazz Festivalu Ljubljana bit će značajan u više segmenata – program, produkcija i promocija”, kazala je Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevog doma na jučerašnjoj press konferenciji na kojoj su predstavljene aktivnosti Cankarjevog doma u sezoni 2017/2018, uključujući Europsku jazz konferenciju koja će biti održana naredne sedmice i flamenko bijenale planirano za februar naredne godine. Predstavljena je i umjetnička direktorica bijenala Ernestina van de Noort, kao dio tročlanog umjetničkog tima kojeg još čine Bogdan Benigar i Andrej Jaklič, voditelj programa za teatar i savremeni ples.

 

Cankarjev dom državna je institucija i najveći kulturni i kongresni centar u Sloveniji koji godišnje realizira više od 2.000 programa. Ove godine zabilježit će 465.000 posjetilaca a godišnji prihod Cankarjevog doma iznosi više od 9.500.000 EUR.

 

Edin Zubčević osnivač je Jazz Festa Sarajevo, najstarijeg međunarodnog muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini koji je u protekle dvije decenije predstavio više od 700 evropskih i svjetskih umjetnika na nekoliko stotina koncerata, uključujući i brojne svjetske i evropske premijere. Ujedno, osnivač je i producent izdavačke kuće Gramofon koja je objavila neka od najvažnijih poslijeratnih diskografskih izdanja u Bosni i Hercegovini izvođača poput Dubioze Kolektiv, Zostera, Adija Lukovca, Siktera, Emine Zečaj, Amire Medunjanin, Damira Imamovića, Halke, Sanela Redžića i drugih.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook