Prije četiri godine pobjegao iz švicarskog zatvora

Počelo suđenje za istorijsku pljačku nakita u Cannesu, državljanin BiH iz 'Pink Pantera' pred pravosuđem u Kelnu

Hronika13.09.17, 08:31h

Počelo suđenje za istorijsku pljačku nakita u Cannesu, državljanin BiH iz 'Pink Pantera' pred pravosuđem u Kelnu
Banda "Pink Panter" smatra se odgovornom za više od 200 pljački u Evropi, Aziji i Americi

 

Pod neviđenim mjerama sigurnosti na Regionalnom sudu u Kelnu juče ujutro je počelo suđenje trojici članova dobro poznate bande kradljivaca poznate pod nazivom "Pink Panter".

 

Prvooptuženi u ovom slučaju je 38-godišnji državljanin BiH, koji je prije četiri godine na spektakularan način pobjegao iz švicarskog zatvora. Radi se o Milanu Popariću iz Livna koji je nakon filmskog bijega iz zatvora učestvovao u senzacionalnoj pljački dragulja u Cannesu.

 

Poparić je rođen u Kelnu, a do svoje trinaeste godine živio je u selu Provo kod Livna. Zbog velikog broja razbojništava i teških pljački u kojima je učestvovao 2007. godine bio je osuđen na devet godina zatvora. Prema podacima Interpola, kao član Pink Pantera aktivno je učestvovao u nekoliko krađa dijamanata.

 

Njegov bijeg iz zatvora bio je nalik scenama iz najboljih akcionih filmova. Prilikom šetnje zatvorskim dvorištem, njegovi saučesnici su se kombijem zabili u zaštitnu ogradu, koju su razvalili, a potom iz automata zapucali na stražare. Iskoristivši haotičnu situaciju, Popariću i Adrianu Albrechtu su dodali merdevine pomoću kojih su preskočili ogradu.

 

Nakon toga je jedno od vozila dignuto u zrak, a drugim su Poparić i njegovi pomagači u filmskom stilu pobjegli prema Francuskoj. Povrijeđenih nije bilo. 

 

Četiri dana kasnije izvedena je pljačka u hotelu Carlton u kojem se održavala izložba skupocjenog nakita. Svjetski mediji tada su izvijestili da je vrijednost ukradenog dragog kamenja preko 100 miliona eura, te da se radi o drugoj pljački po vrijednosti u historiji Francuske.

 

Mjesec dana kasnije, Poparić je ipak uhapšen na zapadu Švicarske u mjestu Chatel Saint Denis, a u akciji je učestvovalo čak 50 specijalaca.

 

Njemački mediji pišu da sva trojica optuženih dolaze iz istočne Evrope i smatraju se posebno opasnim, što pokazuje činjenica da je kod njih prilikom hapšenja pronađeno teško oružje. 

 

Banda "Pink Panter" smatra se odgovornom za više od 200 pljački u Evropi, Aziji i Americi. Čini se da je trojka izvedena na Sud u Kelnu samo mali dio međunarodne zločinačke organizacije. Uhapšeni su pod sumnjom da su u obližnjem Esslingenu izvršili pljačku nakita i plemenitih metala vrijednih 600.000 eura..

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook