Sva obećanja Premijera KS

Pročitajte koliko puta je Dino Konaković garantovao građanima Sarajeva da redukcija vode neće biti

Front12.09.17, 16:16h

Pročitajte koliko puta je Dino Konaković garantovao građanima Sarajeva da redukcija vode neće biti
Podsjećamo i na Konakovićevu nevjerovatnu izjavu iz decembra 2016. godine kada je izjavio da je, uprkos nezadovoljstvu građana, vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo bolje nego ikada

 

Građani Sarajeva ogorčeni su što u 21. vijeku još uvijek imaju redukcije vode. Pored noćnih redukcija koje su već godinama redovna pojava, u posljednje vrijeme voda je počela nenajavljeno nestajati i tokom dana. Gnjev građana opravdano je upućen Kantonalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija, te Vladi KS koji građane obmanjuju već godinama.

 

- Problem Kantona Sarajevo kada je riječ o vodosnabdijevanju je neprihodovana voda, kao i činjenica da se 75 posto vode negdje rasipa, a to se odnosi na kvarove i značajan broj nelegalnih potrošača s kojima se preduzeće Vodovod i dalje ne obračunava na adekvatan način, izjavio je prije nekoliko dana premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković

 

- Mislimo da građani Sarajeva neće imati redukcije vode krajem naredne godine. Nakon svih zahvata koje budemo uradili na mreži, nakon dobre detekcije i nakon ozbiljne borbe s nelegalnim potrošačima, moguće je u roku od šest do devet mjeseci stabilizirati isporuku na način da se sa 75 posto gubitaka dovede na nivo od 55 do 60 posto, što bi značilo dovoljno količina vode da se navečer ne prave redukcije, dodao je Konaković.


Međutim, ovo nije prvi put da Konaković građanima obećava ukidane redukcija vode.

 

Naime, premijer Kantona Sarajevo se krajem jula 2016. godine oglasio povodom kontinuirane redukcije vode u Sarajevu te, između ostalog, najavio:


- Građani Kantona Sarajevo s razlogom negoduju zbog redukcija vode u 21. vijeku. To zaista nije normalno. Ubrzo počinjemo rekonstrukcije u još nekoliko opština. Do kraja godine očekuje se realizacija EBRD kredita u iznosu od 60 miliona KM kojim ćemo rekonstruisati najveći dio mreže, zamijeniti cijevi i ugrađivati vodomjere!.


Nadalje, premijer je polovinom jula ove godine obećavao smjene u Kantonalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija koje se još uvijek nisu desile, iako je gostujući na TVSA još prije godinu dana, u septembru 2016., već bio najavio smjene u ovom preduzeću.

 


Podsjećamo i na Konakovićevu nevjerovatnu izjavu iz decembra 2016. godine kada je izjavio da je, uprkos nezadovoljstvu građana, vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo bolje nego ikada.

 

- Redukcije vode traju dugi niz godina, a vodosnabdijevanje je sada na puno boljem nivou. Prije dvije godine smo imali ljeti dnevne redukcije, a sada samo ponekad imamo noćne - hvalio se tada Konaković.

 

Kakva će biti naredna premijerova izjava i šta će (novo) obećati, ovdašnja javnost sa nestrpljenjem isčekuje... No jedno je izvjesno - sve je manje strpljenja koje građani Sarajeva imaju za svakodnevno maltretiranje koje nad njima provode Vodovod i kanalizacija i Vlada KS, i njihova sprazna obećanja!

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook