Za besprijekoran dom

Stvari koje biste već danas trebali izbaciti iz kuće

Auto & Dom11.09.17, 11:37h

Stvari koje biste već danas trebali izbaciti iz kuće
Ne samo da ćete biti bolje organizovani, već ćete se osjećati ugodnije u svojoj koži

 

I pored naših najbolji namjera mi neizbježno stvaramo nered po kući. Samo najdisciplinovaniji od nas mogu lako i bez mnogo premišljanja baciti nepotrebne stvari koje se nakupljaju po kući, a mnogo je češći slučaj da nemate srca da bacite predmete za koje u dubini srca znate da ih više nikada nećete trebati.

 

Možda nekad i dobijete nalet entuzijazma i uspijete očistiti sve te ladice i police, ali vjerovatno ćete se vrlo brzo vratiti starim lošim navikama. Prije nego što ste rekli keks, ponavlja se ista situacija: ladice ne možete otvoriti zato što su pune, ormari su već odavno prepunjeni odjećom koju više nikada nećete nositi, a kuhinjski ormarići su odavno izgubili svoju primjenu i služe sa skladištenje stvari koje ne želite držati na kuhinjskoj ploči.

 

Zvuči kao scenario iz pakla, ali postoji rješenje: maraton čišćenja! Za samo nekoliko sati možete obići sve sobe u stanu i odabrati po nekoliko predmeta za koje znate da su vam bespotrebni i samo zauzimaju prijeko potreban prostor. Ne samo da ćete biti bolje organizovani, već ćete se osjećati ugodnije u svojoj koži. Donosimo listu stvari za koje smo sigurni da ih možete već danas baciti.

 

Kuhinja

 

U kuhinji se sve odvija iza zatvorenih vrata. Dok kuhinjsko ostrvo i prostor oko štednjaka najčešće djeluju besprijekorno, ormarići i ladice kriju jednu sasvim drugu priču. Kako biste konačno organizovali kuhinju, započnite sa hranom kojoj je istekao rok trajanja, a zatim nastavite sa ostalim ormarićima korak po korak.

 

Hrana kojoj je istekao rok trajanja
Jelovnici za dostavu hranu
Polupani escajg i posuđe
Aparati za kuhanje koje nikada ne koristite
Posudice za držanje namirnica koje vam se ne uklapaju u dizajn kuhinje
Izgrebane tave od teflona
Stari sunđeri

 

Dnevna soba

 

Dnevna soba pravo je skladište predmeta koji su nam nekada davno bili zabavni, a sada više nemamo srca da ih bacimo kao što su CD-ovi, DVD-ovi, magazini i društvene igre kojima nedostaje toliko figurica da se više ne mogu igrati. Kako biste očistili svoju dnevnu sobu, počnite od pospremanja stolića i polica za knjige, a onda se posvetite ormaru sa televizorom, plakaru i ugrađenim elementima. Ovo su neki predmeti sa kojima je vjerovatno vrijeme da se rastanete.

 

Daljinski upravljači koji su odavno pokvareni
Stari CD-ovi i DVD-jevi
Dodatni kablovi iza televizora
Stari časopisi
Društvene igre sa figuricama
Aksesoari koji vam više nisu tako lijepi kao kada ste ih kupili
Ofucani jastuci i ćebad


Spavaća soba

 

Raspremanje spavaće sobe dugo je očekivani projekt koji će izgledati vizuelno dobro, a i pomaže za bolji san. Počnite od svoje posteljine: sve što je isparano, isflekano ili jednostavno staro odmah bacite bez dugog razmišljanja. Jastuci u krevetu bi se trebali mijenjati svakih 6-18 mjeseci kako bi se izbjeglo sakupljanje prašine. Sljedeća stanica je noćni ormarić: izbacite svo smeće koje se već godinama nakupljalo u ladicama i sada ne služi bilo kakvoj svrsi. Budimo realni: ako još uvijek niste započeli sa čitanjem tog romana koji vam šest mjeseci stoji na ormariću sve su šanse da se to neće nikako desiti. Vodite se sa idejom da sklanjate sve što vam ne treba već duže vremena.

 

Posteljina koja ne staje u krevet
Posteljina koja je stara i isflekana
Stari jastuci
Osušene biljke
Nered na noćnom ormariću
Knjige koje nikada neće pročitati
Nered ispod kreveta

 

(Kucica.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook