Večeras u 'Mikser House Sarajevo'

Promovirana knjiga 'Konstantinović. Hronika' Radivoja Cvetićanina: Život i djelo Radomira Konstatinovića

Kultura09.09.17, 22:03h

Promovirana knjiga 'Konstantinović. Hronika' Radivoja Cvetićanina: Život i djelo Radomira Konstatinovića
Književnik Miljenko Jergović rekao je da knjiga sadrži najneobičnije i najbizarnije sitnice, više iz djela nego iz života Radomira Konstantinovića, te da su te sitnice, ponekad, i najveća dragocjenost te knjige



 

Promocija knjige "Konstantinović. Hronika" u kojoj autor Radivoj Cvetićanin na 815 strana i uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija govori o životu i djelu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića, upriličena je večeras u Sarajevu.

 

Književnik Miljenko Jergović rekao je da knjiga sadrži najneobičnije i najbizarnije sitnice, više iz djela nego iz života Radomira Konstantinovića, te da su te sitnice, ponekad, i najveća dragocjenost te knjige.


Naglasio je da je sve za šta se Konstantinović borio i zalagao u svom životu doživjelo potpuni životni, kulturni, društveni i istorijski poraz zbog čega on, kao Marko Kraljević srpske intelektualne javnosti, pripada svijetu vječnih pobjednika.

 

- Ova knjiga je pohvala i utočište za tog poraženog Radomira Konstantinovića i užasno je važna jer jednostavno fiksira čovjeka koji je nekad živio i ne dopušta da se on danas pretvori u neku simpatičnu i svima dragu avet - poručio je Jergović.

 

mixer-cveticanin

 

Sarajevski pjesnik Mile Stojić kazao je da je Cvetićaninova "Konstantinović. Hronika" jedinstvena književno-istorijska sinteza, uporediva možda jedino s hronologijom o Krleži Stanka Lasića.

 

- Pišući s ljubavlju i predanošću o velikom piscu, Cvetićanin je na velika vrata i sam ušao u modernu srpsku književnost i to knjigom koju će teško biti zaobići u sagledavanju najviših njenih vrhunaca - istakao je Stojić.

 

Književnik Svetislav Basara naveo je da Cvetićaninova hronika više romansirana biografija koja se čita kao uzbudljivo štivo s Radomirom Konstantinovićem kao glavnim junakom koji, uz obilje faktografije, izranja kao apsulutno živa ličnost.

 

Radomir Konstantinović bio je dijete profesora univerziteta, ministra i kraljevog učitelja, daroviti i hiroviti đak, bokser, 1944. pozadinac u ratu za oslobođenje Beograda, omladinski akcijaš, pjesnik, novinar, tzv. saputnik Komunističke partije, književni, likovni i filmski kritičar, pisac književnih manifesta, romanopisac, književni historičar, urednik, dramatičar, savjetnik ministra, filozof, memoarist, angažirani intelektualac i napokon - predvodnik antimiloševićevske "Druge Srbije" tokom krvavog raspada Jugoslavije.

 

Autor knjige Radivoj Cvetićanin (1947.) diplomirao je književnost na Beogradskom univerzitetu. Kao novinar pisao je u vodećim srbijanskim listovima "Politika" i "Borba", i u sedmičnjaku "NIN", a suosnivač je i nezavisnog dnevnika "Danas", čiji je komentator.

 

Izdavači knjige su Dan graf (Danas) iz Beograda i Fondacija Stanislav Vinaver iz Šapca.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook