bolje spriječiti nego liječiti

Ovo su simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Lifestyle09.09.17, 13:13h

Ovo su simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati
Polovica slučajeva raka testisa bilježi se kod muškaraca u dobi od 20 do 35 godina

 

Smatra se kako bi muškarac svakih mjesec dana trebao obaviti samopregled. Preporuča se to napraviti nakon tuširanja kada je koža skrotuma opuštena.

 

Kako za svako oboljenje, tako je i za rak testisa važno rano dijagnosticiranje bolesti što je ključno za uspješno izlječenje.


Brojna istraživanja dokazala su da je rak testisa uglavnom zloćudan te da je stopa preživljavanja tijekom pet godina bila otprilike 99%. Polovica slučajeva raka testisa bilježi se kod muškaraca u dobi od 20 do 35 godina.Kako prepoznati simptome?


Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu. Rijetko se pojavljuje i torzija testisa uz jake bolove, a znaci da je bolest uznapredovala mogu biti i kratkoća daha, krvavi iskašljaj, te rijeđe glavobolje i bolovi u kostima. Na bolove u donjem dijelu trbuha ne treba odmahivati glavom jer mogu biti još jedan simptom pa je potrebno uputiti se liječniku kako bi se na vrijeme otkrio uzrok boli. 


Smatra se kako bi muškarac svakih mjesec dana trebao obaviti samopregled. Preporuča se to napraviti nakon tuširanja kada je koža skrotuma opuštena. Opipajte nježno svaki testis, a ako primjetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška ili trešnje, obratite se liječniku. 


Promjene oblika i veličine testisa također ne bis mjeli zanemariti. Uz učestale samopreglede znat ćete prepoznati promjene na testisima. Ne treba značiti da je svaka promjena i simptom raka testisa, može biti riječ i o upali ili posljedicama ozljede, ali svakako je dobro otići na liječnički pregled kako biste isključili strahove da je riječ o najgorem. 

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


DEPO
KOMENTARI