PREDSJEDNICA HRVATSKE ODGOVORILA MAJKAMA SREBRENICE

Kolinda Grabar-Kitarović: Ako sam upozoravala na ekstremizam, nikad nisam spominjala islam i Bošnjake!

Front08.09.17, 16:42h

Kolinda Grabar-Kitarović: Ako sam upozoravala na ekstremizam, nikad nisam spominjala islam i Bošnjake!
U odgovoru Udruženju Majke Srebrenice i drugim bošnjačkim udrugama koje su zajedničkom izjavom osudile njezina upozorenja o opasnosti od islamskog radikalizma u BiH, Grabar-Kitarović izražava "iskreno poštovanje" prema islamu kao "vjeri mira i ljubavi prema bližnjemu"

 




Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u otvorenu pismu Majkama Srebrenice poručila da Bosnu i Hercegovinu ne doživljava kao prijetnju Hrvatskoj niti islam i Bošnjake kao poticatelje ekstremizma i zato ne prihvaća usporedbe svoga djelovanja s izjavama iz Srbije koje su prethodile agresiji na BiH.

 

U odgovoru Udruženju Majke Srebrenice i drugim bošnjačkim udrugama koje su zajedničkom izjavom osudile njezina upozorenja o opasnosti od islamskog radikalizma u BiH, Grabar-Kitarović izražava "iskreno poštovanje" prema islamu kao "vjeri mira i ljubavi prema bližnjemu".

 

Poštovanje iskazuje i prema doprinosu hrvatskih državljana islamske vjere u Domovinskom ratu.

 

"Želim podsjetiti da je upravo zahvaljujući ishodu toga rata spriječeno moguće ponavljanje sličnog stradanja u Bihaću. Stoga, ako sam upozoravala na opasnosti od ekstremizma koji jest ili bi mogao biti nadahnut iskrivljenim tumačenjima vjere koju doživljavam kao vjeru mira i ljubavi prema bližnjemu, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili Bosnu i Hercegovinu kao one koji bi mogli biti njegovim izvorima ili poticateljima", piše predsjednica.

 

Navodi kako ne smatra da je svojim izjavama mogla potaknuti bilo kakav incident koji bi se mogao dogoditi u odnosu na pripadnike islamske vjere.

 

U zajedničkoj izjavi od srijede bošnjačke nevladine udruge napisale su da predsjednica Hrvatske svojom retorikom stvara atmosferu u kojoj će se ponavljati slučajevi napada na Bošnjake i njihova diskriminacija.

 

"Svaki iskaz netrpeljivosti ili čin iz mržnje prema bilo komu, od koga god dolazio osuđujem", odgovara predsjednica i zaključuje: "Iz svega ovoga posve je jasno da Bosnu i Hercegovinu i njezine građane ne doživljavam kao prijetnju Hrvatskoj".

 

"Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko djelovanje na bilo koji način uspoređuje s 'takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (...) u periodu (...) koji je prethodio agresiji na BiH'", piše predsjednica.

 

Pismo završava riječima uvjerenja da i Majke Srebrenice dijele mišljenje da je "međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća prijetnja miru u svijetu i zajedničkim civilizacijskim vrijednostima".

 

Zato "nam je zajednička dužnost sprječavati sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti", piše predsjednica uz zahvale majkama na poziv u posjet BiH. 

 

U pismu hrvatskoj predsjednici sedam nevladinih bošnjačkih udruga napisalo je kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Europi neodoljivo podsjeća na razdoblje koje je prethodilo agresiji na BiH. 

 

U svome odgovoru Grabar-Kitarović izražava duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice te ističe da je njezina dužnost ponajprije štiti državne interese Republike Hrvatske, a zatim graditi mir i prijateljstvo sa svim državama, a posebno sa BiH jer "možda nema država u svijetu koje su upućenije jedne na drugu".

 

"Bosna i Hercegovina je i domovina hrvatskoga naroda", piše predsjednica i navodi da je na brigu za njegovu dobrobit obvezuje vlastita dužnost i osjećaji, ali i "slovo Washingtonskog i Daytonskog sporazuma". 

 

Predsjednica se u pismu osvrnula i na izraz "kraljica Balkana" kojim su je oslovljavale Majke Srebrenice kada je prije dvije godine bila na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

 

"Dužna sam odmah istaknuti kako se nikada nisam takvom doživljavala, nego sam samo i jedino predsjednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga", napisala je predsjednica koja napominje da je za pismo iz BiH doznala iz medija no nije ga još primila.

 

Zahvalila je Majkama na "iskreno iznesenim osjećajima i mislima" uz ocjenu da je "iskrena komunikacija" najbolji put da se otklone nedoumice.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook