kantonalni sud u sarajevu

Alija Delimustafić svjedočio u nastavku suđenja Esedu Radeljašu: Evo detalja

Hronika08.09.17, 13:54h

Alija Delimustafić svjedočio u nastavku suđenja Esedu Radeljašu: Evo detalja
Delimustafić je tokom svjedočenja govorio o dva notarska ugovora te poznanstvu s osumnječenim Radeljašem i kazao da je obilazio razne institucije i ustanove koje su bile kompetentne i nadležne za rješavanje njihovog spora

 

Na suđenju u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu "Radeljaš i ostali" danas je svjedočio Alija Delimustafić, prvoosumnjičeni u predmetu "Pravda".

 

Delimustafić je tokom svjedočenja govorio o dva notarska ugovora te poznanstvu s osumnjičenim Radeljašem i kazao da je obilazio razne institucije i ustanove koje su bile kompetentne i nadležne za rješavanje njihovog spora.  

 

Međutim, advokat Radeljaša Muhidin Kapo je naglasio da je Delimustafić unajmio advokate nakon sklapanja posla s Radeljašem, koji su mu rekli da je sva dokumentacija validna.  

 

- Što se kasnije desilo između Radeljaša i Delimustafića je druga stvar i oni to rješavaju u parničnom postupku koji još traje - rekao je.

 

 Također, Delimsutafić je kazao da je do sada dao četiri izjave u vezi s ovim slučajem, ali da se samo jedna izjava nalazi u sudskom spisku.

 

Delimustafić je tokom svjedočenja više puta ponavljao da je on oštećen zahtijevajući povrat uloženih 12 miliona KM te naglasio da je od ovih ugovora općina imala trostruku korist.

 

Između ostalog, advokat Kapo je od Suda tražio da se ukinu mjere pritvora Radeljašu, ali je Sudsko vijeće to odbilo.

 

Naredni pretres zakazan je za 19. septembar, kada će u svojstvu svjedoka biti pozvani aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i Emir Dedović.

 

Optužnica Eseda Radeljaša tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi, Jasminu Horo za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 

Akteri tog slučaja (akcija 'Blok') terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od sarajevske općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za 51.340 KM, te da ga 'vrati' Općini za nešto više od milion KM.

 

Prema tužbenim navodima, bivši načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić te Horo, Kapetanović i Čaušević se terete da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, te postupak za utvrđivanje visine naknade za zemljište koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

 

Radeljaš je, prema navodima iz optužnice, spornu parcelu dobio na trajno korištenje uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog 'eksproprijacije'.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook