OD 11. DO 15. SEPTEMBRA

Lutkarska republika u Bugojnu živi svoj san: Počinje IX Bugojansko lutkarsko bijenale

Kultura08.09.17, 11:38h

Lutkarska republika u Bugojnu živi svoj san: Počinje IX Bugojansko lutkarsko bijenale
Najbolje lutkarske predstave iz Srbije. Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Bugojnu

 

 


U Bugojnu je danas održana press konferencija povodm IX Bugojanskog lutkarskog bijenala (Bijeanala jugoslovenskog lutkarstva). Bijenale će se održati od 11. do 15. septembra ove godine. Ceremonija otvaranja ovogodišnjeg susreta počinje u podedeljak u 16:00 h u Pozorišnoj dvorani KSC Bugojno.

 

 

U takmičarskom programu će učestvovati: Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd sa predstavom „Andersenovi kuvari“, Lutkovno gledališće Maribor „O dečki in pingvinu“, Dječje lazalište „Branka Mihaljevića“ Osijek „Deveta ovčica“, Dječije pozorište Republike Srpske „Odisej – san o povratku“, Pozorište lutaka Mostar „Ljepotica i zvijer“ i Gradsko pozorište Podgorica s predstavom „Bajka o ribaru i ribici“.


Program Bijenala, pored najboljih predstava iz regiona, upotpunite će specijalistička radionica za glumce-lutkare, radionica za izradu lutaka, izložbe, okrugli stolovi, scenska čitanja lutkarskih tekstova, promocija zbornika lutkarskih tekstova i lutkarske predstave studenata sa ASU Sarajevo i Akademije umjetnosti iz Osijeka.

 

Predstave će se izvoditi u Bugojnu, Donjem Vakufu, Travniku i Gornjem Vakufu Uskoplju.


Članovi žirija na IX Bijenalu će biti: Narada Nikšić (Sarajevo), Željko Hubač (Beograd) i Tamara Kučunović (Osijek). Moderator okruglih stolova će biti Ljubica Ostojić (Sarajevo).

 

Radionicu za glumce-lutakre će voditi Dragoslav Todorović Šilja (Beograd) a radionicu za izradu lutaka Ria Trdin (/Osijek).


Na press konferenciji su se obratili direktor Bijenala Vahid Duraković, urednik biltena Senada Milanović i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić kao generalni pokrovitelj Bijenala.

 

- Lutkarska republika živi svoj san jer Bugojno je kao domaćin Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH i Bugojanskog lutkarskog bijenala ponovo postalo lutkarski centar u BiH. Za ovu godinu je posebno bitno štampanje zbornika lutkarskih tekstova koji su u proteklih šest godina imali scenska čitanja u Bugojnu kao i ustanovljenje nagrade za najbolji lutkarski tekst na nivou BiH koja će se dodjeljivati bijenalno na Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH, istakao je Vahid Duraković


Načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić, je naglasio da mu je zadovoljstvo biti partner KSC Bugojno na svim državnim i internacionalnim projektima  iz kulture i izrazio zadovoljstvo što će i ove godine Bugojno posjetiti najznačajniji lutkari iz regije.


Senada Milanović, član organizacionog odbora i urednik biltena, je naglasila da Bijenale potencira sradnju sa studentima sa umjetničkih akademija iz regije te najavila da će u Biltenu biti posebno posvećena stranica za predstavljanje studenata koji učestvuju na radionicama i imaju scenska čitanja.

 

bijenale-plakat-1

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook